Sociální demokraté odmítají Merkelovou. Tlak na velkou koalici ale stoupá, říká novinářka

22. listopad 2017

Vyjednávání o nové německé vládě po měsíci ztroskotala. Liberálové z FDP ukončili rozhovory s křesťanskými demokraty kancléřky Angely Merkelové a Zelenými. Předseda FDP Christian Lindner to odůvodnil tím, že během jednání nevznikla důvěra mezi partnery. „Řekl také, že šedesátistránkový dokument, který během jednání vznikl, je psaný zeleným inkoustem. Právě silný vliv Zelených se FDP nelíbil,“ vysvětluje novinářka Bára Procházková. Přitom právě Zelení několikrát uvažovali, že jednání ukončí.

Podle Procházkové se už nyní v Berlíně neoficiálně mluví o předčasných volbách, a to včetně jejich termínu. Konat by se měly kolem Velikonoc. Cesta k nim ale není vůbec jednoduchá, německá ústava nepočítá s tím, že by Bundestag sám sebe rozpustil.


Je otázka, kdo by chtěl absolvovat tři kola voleb, pořád prohrával a nakonec riskoval, že ho prezident opravdu jmenuje kancléřem. Zřejmě by to byla Merkelová jako vítěz voleb.Bára Procházková

Jediná možná cesta podle Procházkové je, že parlament bude třikrát volit kancléře, kandidáty navrhne prezident Frank-Walter Steinmaier. V prvních dvou kolech musí získat absolutní většinu, ve třetím je zvolen ten, který má nejvíce hlasů. Pak je na prezidentovi, zda kandidáta jmenuje kancléřem, nebo rozpustí parlament a budou předčasné volby.

Dojde na velkou koalici?

Na tahu je nyní Steinmeier, který rozhodne, co se bude dít. Očekává se jeho schůzka s předsedou sociálních demokratů Martinem Schulzem, kterého se zřejmě bude snažit přesvědčit, aby vstoupil do velké koalice, přestože to hned po volbách rozhodně odmítl.

„Tlak na SPD v posledních dnech stoupá, aby převzala odpovědnost, ale ta stále říká, že do velké koalice nepůjde. SPD je ve velké krizi a prospělo by jí, kdyby zůstala v opozici,“ myslí si Procházková.

Nelze ani očekávat něco na způsob české opoziční smlouvy, takovým uspořádáním by SPD jen ztratila. „Neměla by žádná ministerstva ani rozhodovací moc, ale zůstala by sluhou CDU, kterým byla v posledních letech,“ dodává.

Merkelová nemá alternativu

Za velmi silnou Procházková považuje pozici Angely Merkelové ve vlastní straně, během vyjednávání dokonce posílila. „CDU se opět sblížila s CSU, obě sesterské strany byly velmi rozkmotřené, například v otázce migrace,“ podotýká.

Merkelová už také ohlásila, že do případných předčasných voleb by společný blok vedla ona. Existuje k ní vůbec alternativa? „V podstatě ne, všechny konkurenty odstranila, aby mohla vládnout a byla silná. Bylo přitom předem jasné, že toto je její poslední čtyřleté období, nástupce ale nemá,“ uzavírá.

Proč Merkelová odmítá menšinovou vládu? Poslechněte si celé Interview Plus >>
autoři: ert , Michael Rozsypal
Spustit audio