Sociální demokraté by měli přemýšlet, jak mě využít v kampani proti Babišovi, řekl Paroubek, než předčasně opustil studio

23. červen 2017

VIDEO V ČLÁNKU. Bývalý předseda vlády a sociální demokracie Jiří Paroubek se chce vrátit do ČSSD. Přihlášku podal do organizace v Cerhenicích na Kolínsku, jeho členství ale jednohlasně zamítl pražský krajský výbor strany. „Chtěl jsem ČSSD podpořit v jejich těžké situaci. Volební preference na 10 procentech a ze strany měsíčně odcházejí stovky lidí. Když jsem odcházel, měla strana 24 tisíc členů, teď má 16 tisíc. Chtěl jsem rozšířit členskou základnu, o víc mi ani nešlo,“ říká Jiří Paroubek.

Volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek i premiér Bohuslav Sobotka ale nepovažují Paroubkův návrat do strany za šťastný.


Připadá mi, že pánové z pražské sociální demokracie a premiér Sobotka se domnívají, že jsem podal přihlášku na předsedu strany. To ale zatím ne. Tak daleko v uvažování nejsem a asi ani nebudu.Jiří Paroubek

„Mě jejich osobní vývody nezajímají. Oni se bojí, co bude po volbách, které dopadnou tragicky. Myslím, že to dobře napsal sociolog Kubáček: ‚Být na místě Zaorálka, tak bych přemýšlel, jak Paroubka využít. Třeba ke kvalifikovaným útokům na Andreje Babiše.‘ Já říkám totéž. Bylo by na nich, jestli by mě zapojili do kampaně,“ říká bývalý předseda.

Otázku svého členství nepovažuje za uzavřenou, do místní organizace Cerhenice se teprve chystá vstoupit. „Pražský výbor se trochu unáhlil, ty právní akty by měly následovat po sobě. V demokratické politické straně se obvykle o věcech diskutuje a místní organizace v Cerhenicích jistě ví, proč mi to členství nabídla. Stejně jako asi 20 dalších po celé republice,“ uvádí.

Na námitku moderátora, že nesplňuje zásadní podmínku členství, tedy souhlas své původní místní organizace, reagoval Jiří Paroubek odchodem ze studia. Podívejte se na videozáznam celého rozhovoru:

autoři: ert , Michael Rozsypal
Spustit audio