Sobotkovu vládu ohrožuje nejen nevyzpytatelný prezident, ale i konflikt zájmů – míní média od sousedů

Nominace na ministerské posty v nové české vládě provází konflikt zájmů. Uvádí to slovenský list Sme v reakci na podpis koaliční dohody představiteli ČSSD, ANO a KDU-ČSL a na zveřejnění kandidátů na ministry. „Majitel chemicko-potravinářského holdingu Agrofert Andrej Babiš na postu ministra financí je zcela zřejmý konflikt zájmů. Podnikatelské zájmy ovšem jasně reprezentují i další ministři za ANO.

Je to, jako kdyby na Slovensku finanční skupina Penta přímo obsazovala posty ve vládě,“ napsal deník. Sme se pozastavuje i nad nominací Richarda Brabce, který je šéfem dozorčí rady chemičky Lovochemie, na funkci ministra životního prostředí. „Dosadit člověka z chemického průmyslu na post ministra pro životní prostředí je výsměchem jakékoliv soudnosti,“ uvádí list.

Deník nicméně předpokládá, že prezident Miloš Zeman navzdory dřívějším výhradám členy nového kabinetu v čele s premiérem Sobotkou nakonec jmenuje. „Bránit řádně zvoleným a někdy i velmi populárním politikům převzít moc a vzít na sebe všechnu vinu za pokračování politické krize, to je i pro tak vypočítavého politika, jako je Zeman, příliš velké riziko,“ poznamenává komentátor deníku Sme.

A dodává, že zejména vůči kandidátům na ministry za ANO lze mít mnoho oprávněných výhrad, ti ale prý nejsou horší a odborně méně připraveni, než byli ministři vlády, v jejímž čele v letech 1998 až 2002 byl Zeman coby premiér. „Zeman ví, že se prezident může v politice uplatnit zejména proti slabým vládám a v době vládní krize. Protože on se bude chtít vždy maximálně uplatnit za každou cenu, bude se velmi snažit, aby k takové krizi co nejdříve došlo,“ uzavírá komentář Sme k dění v České republice.

A situace u sousedů zajímá a překvapuje i Rakušany. List Wiener Zeitung v článku nazvaném Zeman je kazisvětem poznamenává, že ačkoli je koaliční smlouva podepsána, kancelář hlavy státu zatím nesdělila žádný termín, kdy prezident jmenuje Sobotku premiérem. „Zdá se, že v Česku se naplnily nejhorší obavy při formování vlády,“ napsal rakouský deník s tím, že Zeman se „jmenováním nové vlády nespěchá“.

„Nyní chce očividně vyrovnat staré účty, a to i se šéfem ČSSD,“ tvrdí Wiener Zeitung a připomíná, že Zeman využívá ústavu až do krajnosti, neboť nejvyšší zákon země mu nestanovuje žádné lhůty a pouze uvádí, že prezident jmenuje ministry na návrh premiéra. „Zeman může se jmenováním vlády čekat tak dlouho, jak bude chtít. A totéž platí i pro jmenování premiéra samotného,“ soudí rakouský deník.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: smi
Spustit audio