Sobotka: Do konce dubna počkám na vysvětlení Andreje Babiše. Pak rozhodnu o dalším postupu

27. duben 2017

Napětí ve vládní koalici se stupňuje. Český premiér Bohuslav Sobotka vystoupil na tiskové konferenci s tím, že ministr financí Andrej Babiš dluží odpovědi na velké množství otázek. Andrej Babiš zase požádal prezidenta Miloše Zemana o schůzku a vyslovil názor, že Bohuslav Sobotka připravuje jeho odvolání.

Podle Sobotky dluží Babiš odpovědi například na otázku korunových dluhopisů nebo na to, jak v minulosti získal koncern Agrofert. Podezření kolem Babišova podnikání podle něj ohrožují fungování vlády a důvěryhodnost státu.

„Jsem přesvědčen o tom, že je naprosto nezbytné, aby ministr financí veřejnosti i poslancům věrohodně vysvětlil své obchodní transakce,“ řekl Bohuslav Sobotka s tím, že počká do konce dubna na vysvětlení, pak se jako premiér rozhodne o dalším postupu jak v rámci vlády, tak v rámci koalice.

Jak se dají premiérova slova vysvětlit? Podle komentátora Českého rozhlasu Petra Hartmana jde o stupňování určitého nátlaku na Andreje Babiše, aby bral požadavek na vysvětlení nejasností týkajících se korunových dluhopisů a jeho majetku vážně.

„Nyní zazněla slova, která by měla přimět Andreje Babiše k tomu, aby si uvědomil, že by měl vysvětlit více, než dosud učinil,“ říká.

Další postup bude podle něj záviset na tom, jak zareaguje Andrej Babiš – podle toho bude postupovat Bohuslav Sobotka. Ten podle Hartmana nemá zájem na tom, aby skončila tato vláda.

„Což by bylo velmi pravděpodobné, kdyby Andreje Babiše odvolal,“ dodává s tím, že právě Andrej Babiš se chce spojit s prezidentem Milošem Zemanem v době, která je pro něj nepříjemná a kdy je v úzkých.

autoři: bur , rkr , prh
Spustit audio