Snímky Podkarpatské Rusi koloroval Hůlka na skleněných destičkách

7. říjen 2014

Jak to vypadalo na Podkarpatské Rusi ve 20. letech minulého století? Na to mimo jiné odpovídají unikátní fotografie československého úředníka Rudolfa Hůlky. Ty teď vycházejí v rozsáhlé publikaci, kterou vydává Slovanská knihovna Národní knihovny České republiky.

Na Podkarpatskou Rus 20. let minulého století nás zavádí kniha nazvaná „Zmizelý svět Podkarpatské Rusi ve fotografiích Rudolfa Hůlky“. Název knihy opravdu sedí – snímky mnohdy zachycují místa, stavby nebo i celé osady, které dnes už neexistují.

Česko-anglická publikace představuje dokumentárně velmi cenný výběr fotografií z rozsáhlé sbírky čítající téměř 4 400 obrazových materiálů. Kde se fotografie v archivu knihovny vzaly, nikdo přesně neví. Autoři publikace se domnívají, že je do rukou knihovníků svěřil někdo z rodinných příslušníků krátce po smrti Rudolfa Hůlky.

Největší část je z Podkarpatské Rusi, asi 1500 kusů, stejný počet obrázků pochází z východního Slovenska, velký počet je také z východní Moravy, dál z Chorvatska, severní Afriky, Německa i Čech.

Fotografie jsou badatelsky unikátním materiálem etnografického charakteru, který zaznamenává krásu přírodních scenérií, proměny krajiny vlivem lidské činnosti, rozmanitost lidských aktivit a tradic, dobových oděvů a lidových výrobků, malebnost, ale současně tvrdost každodenního zápasu o holé živobytí v karpatských vesnicích, na samotách i ve městech. Nevelkou, ale pozoruhodnou část sbírky tvoří snímky městských i venkovských židovských obyvatel.

Zavedla ho tam práce, jak připomíná spoluautorka publikace, Hana Opleštilová z Národní knihovny: „Rudolf Hůlka byl zaměstnanec ústřední jednoty hospodářských družstev. Z běžného úředníka se vypracoval na vrchního revidenta, člověka, který měl na starosti finance. Právě z této pozice státního úředníka se dostal i do Podkarpatské Rusi.“

Ručně kolorované fotografie

03223494.jpeg

Nejvýznamnější část je ve formě skleněných destiček, menší část je na foliových svitcích. Hana Opleštilová se domnívá, že kolorování prováděl sám Rudolf Hůlka – o tom, že musel mít velice šikovné ruce, nepochybuje.

Kniha je rozdělena na základě tehdejších průvodců, jakoby člověk putoval od západu na východ. Bohatý doprovodný aparát je uveden životopisnou studií fotografa Hůlky, po obrazové části jsme zařadili kompletní inventární seznam všech snímků se vztahem k Podkarpatské Rusi. Kniha je nicméně podle Lukáše Babky z Národní knihovny ČR pouze výsekem celého archivu, který Slovanská knihovna vlastní.

autoři: Tomáš Pilát , Karel Kratochvíl
Spustit audio