Sníh nedělá radost jen dětem. Na tuhou zimu čekali jako na smilování i lesníci, říká geolog Václav Cílek

17. únor 2021

Českou republiku pokryl sníh a sevřel tuhý mráz. Tak bohatou sněhovou nadílku mnozí pamatují ze svých dětských let. Je toto ta pravá zima?

Z pohledu starší generace jde o běžnou zimu. Z pohledu posledních deseti let je to zima anomální, říká v pořadu Jak to vidí... geolog Václav Cílek.

Jak dále vysvětluje, kolem Antarktidy a Arktidy se nachází pruh silných větrů, který jako mohutná hradba brání rozlézání studeného vzduchu. Podíváme-li se na mapu, uvidíme, že jdou tři velké laloky chladu. První jde přes Spojené státy americké, druhý jde k nám do Evropy a třetí jde přes Čínu a dotýká se Japonska.“ 

„Za celou situací tedy zřejmě stojí narušení tohoto prstence větrů, což je asi dáno oteplováním severní oblasti, domnívá se Cílek.

Zima jako přítel i nepřítel

Zamrzlé vodní plochy přiměly mnohé nazout si brusle

Z nenadálé sněhové nadílky se ovšem neradují jen děti, ale i lesníci. Podle Václava Cílka totiž právě oni čekali na tuhou zimu jako na smilování. Lesníkům tuhá zima hodně pomáhá v boji s kůrovcem. Dá se očekávat, že současná zima alespoň trochu kůrovcovou kalamitu zbrdí.

Energetici už tak nadšení nejsou. Florida, kde rovněž panují třeskuté mrazy, se potýká s masivními výpadky elektřiny, takzvanými pohyblivými blackouty. Problém s nedostatkem energie mají i ve Švédsku, kde na konci minulého roku odstavili jeden blok jaderné elektrárny. Vlivem tuhé zimy i zde došlo k velkým výpadkům energie. Tamní televize dokonce vyzvala občany, aby se chovali odpovědně a omezili luxování.

Ano, po průmyslových závodech jsou největšími žrouty energie právě domácnosti. I u nás byl zaznamenán naprosto rekordní odběr elektřiny v současných dnech, kdy lidé výrazně více topí.

Bude více vody?

Do jaké míry sníh ovlivní zásoby podzemní vody, se však v sučasné chvíli přesně říci nedá. Z hlediska předpovědi počasí se podle slov Václava Cílka nacházíme v nejhůře předpověditelné oblasti, na rozhraní jižního a severního proudění a zároveň mezi oceanitou vod Atlantského oceánu a kontinentalitou od Sibiře. 

Nacházíme se v takzvané zóně nikoho, která je nejhůře předpověditelná. U sněhu a doplňování podzemních vod je podstatné, aby byl sníh mokrý a odtával pomalu, aby měla voda dostatek času se vsáknout, uzavírá Václav Cílek. 

Další témata rozhovoru: sopečná činnost sicilské Etny; potravinový semafor na Slovensku; lze se připravit na výpadky energie?

autoři: Zita Senková , Václav Cílek , opa
Spustit audio

Související