Sněmovní výbor nepodpořil cestu poslanců do Číny. Jedeme tam na osobní pozvání, říká Filip (KSČM)

10. srpen 2018

Devítičlenná neoficiální delegace poslanců, která měla koncem srpna za peníze Pekingu letět do Číny, se postupně rozpadá. Cestu nepodpořil organizační výbor Sněmovny, protože nebyl jasný její účel ani klíč, podle kterého byli vybráni její účastníci.

„Budí to dojem, že se tam jede kvůli zájmům Číny, nikoliv České republiky,“ říká poslanec Lukáš Černohorský z Pirátské strany.

Tomu připadá podivné, že by celou cestu kromě stravného a pojištění měla platit čínská strana. „Když vás někdo pozve na své útraty, tak samozřejmě očekává obhajobu svých vlastních zájmů, a ne zájmu státu, který je vyslal,“ upozorňuje.

Čtěte takéDelegace do Číny se rozpadá. Faltýnek doporučil poslancům ANO, aby nejeli

Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa je cílem cesty provincie Sečuán, kde by měly být podepsány „dvě významné smlouvy mezi provincií a našimi kraji“. Připomíná, že má dojít k rozšíření přímé letecké linky ze Sečuánu a z provincie už dnes do Česka proudí množství turistů.

„Vnímám to jako přijetí individuálního pozvání, což je na rozhodnutí jednotlivých poslanců. Důvod, pro který cestu odmítl podpořit organizační výbor, je legitimní,“ uznává Filip, který vycestuje spolu se svým stranickým kolegou Zdeňkem Ondráčkem.

Bezpečnostní riziko?

Do Číny nepojedou zákonodárci ODS, omluvila se také zástupkyně SPD a trojice poslanců hnutí ANO nejspíše vyslyší výzvu předsedy svého klubu Jaroslava Faltýnka, aby do Číny také neodcestovali. Odjet se naopak chystá místopředseda poslanců ČSSD Jan Birke, který neoficiální delegaci povede.

BIS každoročně upozorňuje na to, že se státy jako Rusko nebo Čína snaží podobnými benefity získávat na svou stranu české politiky a úředníky. „Nevím, jestli jde o bezpečnostní riziko. Doufám, že poslanci vědí, jak se mají v zahraničí chovat. Čína je velice aktivní ve vyzvídání informací,“ uvádí Černohorský.

„Pokud jde o argumentaci bezpečnostním rizikem, to bych mohl spočítat cesty některých poslanců do Spojených států amerických. Jestliže s někým máme diplomatické styky, tak je budeme udržovat dál,“ reaguje Filip.

Měli bychom ale vztahy s Čínou rozvíjet i přes to, že se tamní vláda nechová podle zvyklostí demokratických zemí? „Posuzujme Saúdskou Arábii nebo Spojené arabské emiráty, posuzujme demokratické principy jednotlivých států. Zásadní pro nás je Mezinárodní pakt o občanských a politických právech, který říká, že každý národ má právo na svůj politický režim,“ uzavírá předseda KSČM.

Spustit audio

Související