Smlouvu s Polskem o Turówu by měla uzavřít až nová vláda, myslí si koordinátorka z Greenpeace

9. listopad 2021

Spor o těžbu v dole Turów se táhne už od roku 2015. Letos na jaře se Česká republika obrátila na evropský soud s tím, že těžba mimo jiné ohrožuje zásoby pitné vody v Libereckém kraji. Soud nařídil Polsku těžbu pod hrozbou pokut zastavit minimálně do chvíle, než se spor podaří vyřešit. V Turówu se ale těží dál a Polsko zpochybňuje závaznost evropského práva. „Situace je opravdu vážná,“ konstatuje kandidát na příštího ministra životního prostředí Tomáš Tesař z TOP 09.

Tomáš Tesař (TOP 09)

Podle Tesaře tkví složitost celého problému v tom, že na jedné straně stojí zájem o zdroje vody a na druhé energetická bezpečnost a práce pro lidi. 

Stav věcí by mohla vyřešit vzájemná česko-polská dohoda. „Je to natolik složitý problém, že honem rychle, v časovém presu dospět k dohodě, když není zřejmé, jestli ta dohoda bude valentní pro zájmy Česka, je také špatně,“ míní Tesař s tím, že vznikající vláda by ráda zakotvila ochranu vodních zdrojů v Ústavě.

Čtěte také

Se zdrženlivostí souhlasí i koordinátorka uhelné kampaně Greenpeace Nikol Krejčová, která dokonce vnímá jako rizikové, aby smlouvu podepsala ještě dosluhující vláda: „Nová vláda by ji měla zrevidovat a stanovit si ambicióznější podmínky, za kterých je ochotná ji uzavřít.“

Krejčová kritizuje například to, že v návrhu dohody se neobjevuje prostorové omezení těžby. Polsko navíc mluví o tom, že důl Turów by měl fungovat až do roku 2044.

Hosty byli:
Michal Jemelka, editor zpravodajství, Český rozhlas Liberec
Tomáš Tesař, TOP09
Nikol Krejčová, koordinátorka uhelné kampaně Greenpeace ČR
Bedřich Moldan, zástupce ředitele Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy, první porevoluční ministr životního prostředí

„Je ale zvláštní, že před několika dny na klimatické konferenci v Glasgow se Poláci přihlásili do skupiny zemí, které chtějí s uhlím skoncovat do roku 2030,“ glosuje zakladatel tuzemského ministerstva životního prostředí Bedřich Moldan.

Poslechněte si celý audiozáznam Tématu dne Šárky Fenykové.

autoři: Šárka Fenyková , marz
Spustit audio

Související