Smlouvu Prahy s Pekingem je třeba hlavně aktivovat, ne v ní škrtat, věří zastupitel Pilný (ANO)

21. leden 2019

Vedení české metropole chce jednat se zástupci Pekingu o změně smlouvy o vzájemné spolupráci obou měst. Dohodu uzavřela minulá politická reprezentace, konkrétně Adriana Krnáčová (ANO). Koalici Pirátů, TOP 09 a Prahy sobě vadí článek 3, ve kterém Pražané výslovně uznávají politiku jednotné Číny, což zpochybňuje nezávislost Tchaj-wanu.

„Pražany tíží úplně jiné problémy než výměna paragrafu z totálně platonické smlouvy, která nebyla nikdy naplněna. Překvapuje mě, že se primátor věnuje tak parciálnímu problému,“ uvedl v pořadu Pro a proti zastupitel a náměstek ministryně průmyslu a obchodu Ivan Pilný (ANO).

Podle něj by se vedení města mělo zabývat hlavně odstavcem prvním. „O výměně v oblasti kultury, cestovního ruchu, ekonomiky a tak dále, který nikdy nebyl naplněn... Je potřeba hledat způsoby, jak smlouvu aktivovat, ne říkat, že je k ničemu.“

Bylo by dobře tuto smlouvu aktivovat, ne se zabývat vyškrtáváním nějakého paragrafu. Teprve když se ukáže, že je to smlouva platonická a z čínské strany není žádný zájem na rozšiřování kontaktů, tak to povede k úvaze, jestli má smlouva smysl. Ale k tomu zatím nedošlo, jen populisticky ohrožujeme zájmy Česka v Číně.
Ivan Pilný

Náměstek upozornil, že všechny smlouvy a všechny vlády uznávaly politiku jedné Číny. „Je to zcela pragmatické řešení... Nemůžeme Čínu ignorovat. Bylo by tedy dobře držet jednotnou a transparentní politiku.“

„V okamžiku kdy propukla aféra kolem firmy Huawei, považuji za velmi nešťastné a kontraproduktivní, že se pražské vedení zabývá zrovna tímto, protože nám to může velmi uškodit,“ věří Ivan Pilný (ANO).

Zbytečně servilní článek

„Velice intenzivně se věnujeme celé radě pražských problémů. Zde jde o nápravu jedné z chyb minulého zastupitelstva, kdy se odstavec dostal do smlouvy, ve které nemá co dělat,“ vysvětlil primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib (Piráti).

Text odstavce prý zbytečně zatahuje Prahu do velice komplikované oblasti mezinárodní politiky. „Jednak je článek zbytečně servilní, ale především tam nemá co dělat.“

Peking má řadu smluv s městy jako Washington nebo Kodaň, v nich žádný takový odstavec není. Ani v naší smlouvě se Šanghají ne. Proto nevidím důvod, proč by odstranění odstavce mělo mít vliv na cokoliv... Je velkou chybou předchozího vedení, že připustila tak jednostranný ústupek čínské straně.
Zdeněk Hřib

Primátor je přesvědčen, že je třeba se zaměřovat primárně na spolupráci, která bude dávat smysl. „Tedy spolupracovat s městy, která nám mohou něco předat. Upřímně řečeno, takové know-how na straně Pekingu momentálně nevidím.“

„Zásadní je třeba koncept chytrých měst, smart cities. Čínská řešení se v této oblasti zaměřují primárně na sledování a v podstatě šikanování obyvatel... To nám ale nebrání kontaktům v oblasti kultury a podobně,“ shrnul Zdeněk Hřib (Piráti).

autoři: Veronika Sedláčková , oci
Spustit audio

Související