Smíšené kořeny prvních Američanů

21. listopad 2013

První obyvatelé Ameriky zřejmě měli jak asijský, tak evropský původ. Vyplývá to z vůbec nejstaršího osekvenovaného lidského genomu.

Původní Američané jsou po genetické stránce nejpodobnější lidem z východní Asie. Nedaří se ale určit, která specifická populace představuje jejich nejpravděpodobnější předky. Navíc existují nálezy lebek prvních Američanů, jež se víc než Asiatům podobají Evropanům. Existuje tak vědecká menšina, která se domnívá, že kořeny prvních Američanů neleží v Asii, ale Evropě. Vysvětlit tento rozpor by nyní mohlo osekvenování genomu 24letého chlapce, který žil před 24 000 lety na Sibiři. Jeho genom je vůbec nejstarší lidský genom, jaký se zatím podařilo kompletně přečíst.

Chlapcova mitochondriální DNA patří do takzvané haploskupiny U, která byla ve svrchním paleolitu a mezolitu hojně rozšířená mezi evropskými lovci a sběrači. DNA jeho Y chromosomu je podobná Evropanům i původním Američanům, ale ne Asiatům. Podobné výsledky vědci získali také u DNA izolované ze 17 000 let staré kostry jiného obyvatele Sibiře. Vyvozují z toho, že pravěcí lidé příbuzní dnešním západoevropanům se rozšířili dál na východ, než jsme si mysleli, a že na Sibiři žili i v době posledního glaciálního maxima. Ještě předtím, než se vydali přes Beringovu úžinu do Nového světa, se předkové Američanů s evropským dědictvím křížili s lidmi z východní Asie.

Zdroj: ScienceDaily, Nature

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio