„Šmejdi“ na důchodce plivou a odvážejí je. Najdou soudy způsob, jak podvody na seniorech postihovat?

24. listopad 2014

Potrestání prodejců, kteří na předváděcích akcích obírají důchodce o jejich úspory, často troskotá na špatné paměti a nespolehlivém svědectví seniorů.

Analyzovali jsme dva případy. V prvním policie po několikaměsíčním vyšetřování kauzu odložila se závěrem, že se trestný čin nestal. V tom druhém se dealera s předraženým zbožím podařilo justici odsoudit za podvod.

Jak je to možné? Na čem musí stát obžaloba, aby si obchodník vyslechl pravomocný rozsudek za trestný čin?

V menším bytovém domě v Havířově žije osmdesátiletá Ludmila, která se před časem stala obětí agresivních prodejců. S kamarádkou chtěly jet na výlet do zámku na Opavsku. Jenže skončily v sále na klasické předváděčce.

Místo historie a vznešeného života šlechty poznaly vulgaritu a drsné zacházení obchodníků, pro které se vžilo označení šmejdi. Paní Ludmila se na předváděčce podřekla, že je tam poprvé. Prodejci vše zinscenovali tak, že naoko vyhrála a získala domácí spotřebiče. Důchodkyni odvezli do Brna, kde měla podepsat úvěr.

„Já povídám, nejedu nikde. Ne, to musíte jít, to musíte jít,“ vypráví paní Ludmila. Její dcera hovoří přímo o únosu. V době, kdy vystrašená Ludmila cestovala s prodejci přes půlku Moravy, začala paní Zdeňka v sále pátrat, kam její kamarádka zmizela.

Letáky zvoucí na předváděcí akce

„Já na tebe plivnu, a plivnul na mě. Přes stůl na mě plivnul. Mně se chtělo brečet, já jsem nemohla nic moc mluvit,“ říká Zdeňka.

Po odvysílání první reportáže se ozvali kriminalisté a začali případ vyšetřovat. Český rozhlas zjišťoval, jak vyšetřování dopadlo. Opavská policistka Renáta Macháčková Marková potvrzuje, že bylo složité vypátrat svědky a podezřelé prodejce.

Policisté prověřovali i firmu, která předváděčku tehdy organizovala. Ukázalo se, že už za ní stojí jiní lidé. „Společnost byla takzvaně přeprodána, kdy se jednatelé měnili. Bývalá jednatelka byla vyslýchána opakovaně, společnost prodala regulérně za účasti právníka. Další informace neposkytla,“ upřesňuje policistka.

Trestní čin se nestal

Klíčový byl výslech důchodkyně Ludmily. Ukázalo se, že i když má na předváděčku hrůzné vzpomínky, její příběh se do paragrafů trestního práva nevejde. „Poškozená potvrdila, že i když se jí jednání nelíbilo ze strany jednatelů, nebylo protiprávní. Sama s nimi do auta nasedla, odjela do Brna. Smlouvu podepsala dobrovolně, sama prohlásila, že ji k ničemu nenutili. Ze strany policie nenacházíme žádný důvod podnikat další kroky.“

Vyšetřovatelé po měsících případ uzavřeli s tím, že se trestné činy, konkrétně útisk a omezování osobní svobody, nestaly. „Občané se cítí poškození, ale nenaplňuje to skutkové podstaty trestných činů. Toto jednání, byť není morální, nenaplňuje podstatu pro zahájení trestního stíhání.“

Ne vždy takové případy končí odložením. Justice již dokázala takzvané šmejdy odsoudit za trestné činy. V malé vísce na Opavsku bydlí sedmaosmdesátiletá důchodkyně. Spolu s dalšími důchodci byla na předváděčce. Zkušený dealer seniory obral o tisíce korun. Když jim prodal předražené kuchyňské roboty.

Předváděcí akce pro důchodce (ilustrační foto)

I tento případ vyšetřovala policie. Měla pádnější důkazy i svědectví seniorů bylo pevné, a proto si agresivní obchodník vyslechl pravomocný rozsudek. Dostal podmínku, podle soudu spáchal podvod.

Předražené zařízení usvědčilo

Jak je možné, že soud dealera potrestal a jiný případ skončil odložením? U jednoho z prvních pravomocných rozsudků nad šmejdy hrálo důležitou roli, že státní zástupce podal obžalobu pro podvod. Žádný útisk nebo omezování osobní svobody. Žalobce Michal Koflák zadal posudky na kuchyňské roboty. Znalci zjistili, že jde o laciné a předražené zařízení. Uvedl jiné v omyl, a to je podvod.

„Předstíral, že vyhráli slevu na roboty, přičemž skutečná hodnota toho nabízeného zboží byla naprosto nepatrná oproti té ceně, kterou i přes deklarovanou slevu museli ti poškození nakonec zaplatit.“

V tomto případě okradení senioři zvládli výslechy na policii. Vyšetřovatelé měli štěstí na důchodce, kteří byli plni sil a jejich svědectví bylo u soudu neprůstřelné.

„Výpovědi poškozených byly v podstatě shodné. Modus operandi byl stejný. Podařilo se ustanovit konkrétního prodejce, který figuroval ve všech čtyřech případech poškozených. Z odborných vyjádření k hodnotám elektrospotřebičů byl nashromážděn dostatek důkazů pro to, aby se mohla konkrétní osoba postavit před soud. U nás v okrese to je jediný případ, kdy se podařilo osobu zastíhat i odsoudit.“

Úspěch žalobce spočívá v tom, že neřešil to, co většinu laiků na předváděčkách rozčiluje. Agresivní chování vůči seniorům, manipulace s bezbrannými lidmi. Způsob prodeje nehrál roli. Pro soud bylo významné, že obžalovaný kupujícím lhal o ceně kuchyňských robotů.

02868228.jpeg

Tomáš Kamrádek, mluvčí opavského soudu upozorňuje: „Rozdíl ceny byl takový, že odůvodňoval závěr, že ti klienti byli uvedeni v omyl. Ten samotný průběh předváděcí akce, tedy skutečnost, že klienti byli pod psychickým tlakem, by pravděpodobně sám o sobě nepostačoval k tomu, aby prodejce byl odsouzen.“

I když jde o jednu z prvních vlaštovek, justice tím vyslala obchodníkům jednoznačný signál. Za předváděčku, na které lžete důchodcům o bezcenných cetkách, už nemusí být váš trestní rejstřík čistý.

Čtěte také

Agresivním prodejcům, kteří si vybírají na předváděcích akcích bezbranné důchodce, šlapou na paty i kontroloři České obchodní inspekce. Mají navíc větší pravomoci než dosud. Petr Cop z České obchodní inspekce hodnotí rozhodnutí soudu velmi kladně.

„Je to záslužná práce soudů. A určitě dobrý signál pro všechny spotřebitele, což jsme všichni my občané České republiky, to zcela jistě je.“

Po dlouholeté kontrolní činnosti nebylo zaznamenáno projevení lítosti jakéhokoliv předvádějícího nebo prodávajícího. „Každý si musí sáhnout do svého svědomí a vědomí a musí si říct, jestli dělá dobře nebo ne. Poznatek, že by někdo svého jednání litoval a potom při uložení sankce psal, že se omlouvá a lituje, k dispozici nemáme.“

autoři: ada , sch
Spustit audio