Slyšet papežovu zvěst, že Bůh je tu s námi i navzdory veškerému zlu, je strašně důležité, hodnotí online bohoslužby farář Malý z dua Pastoral Brothers

14. duben 2020

V důsledku karanténních opatření proti šíření onemocnění covid-19 se některé farnosti rozhodly přistoupit alepsoň k online bohoslužbám. Ostatně, velikonoční mše nebo požehnání Urbi et Orbi (Městu a světu) streamoval i samotný papež František.

V České republice patří k průkopníkům online komunikace s farníky a věřícími evangeličtí faráři a youtubeři Jakub Malý a Karel Müller, kteří si říkají Pastoral Brothers. Videa s náboženskou tematikou natáčejí už víc než rok a ohlasy jsou prý (hlavně z řad věřících) převážně pozitivní.

Online přenosy je náročné zařídit hlavně technicky. Farnosti a sbory, které potřebnou techniku k dispozici měly, si ale údajně poradily velice rychle.

Církve zareagovaly skvěle i pastoračně, diakonicky, charitativně… Nezůstalo jen u online přenosů.
Jakub Malý

Přesto byly Velikonoce online podle faráře Malého z dua Pastoral Brothers velký nezvyk. „Velikonoce jsou o setkávání lidí,“ zdůvodňuje. Dodává ale, že zúčastnit se mše na dálku, může být pro někoho také vůbec prvním prožitím velikonoční zvěsti.

Papež na prázdném náměstí

Malý uznává, že vidět vystoupení papeže na prázdném Svatopetrském náměstí je poněkud zvláštní.

„Ale to, co říkal, bylo úžasné. Slyšet zvěst, že Bůh je tu s námi i navzdory veškerému zlu, které momentálně obchází celý svět, je strašně důležitá zpráva.“

autoři: Martina Mašková , marz
Spustit audio

Související