Služební zákon znovu čekají obstrukce. Zabránit by jim mohla úprava jednacího řádu

30. červenec 2014

Poslanci se zřejmě znovu tvrdě střetnou kvůli služebnímu zákonu. Opoziční TOP 09 a ODS se totiž opět chystají zdržovat obstrukcemi jeho schválení ve třetím čtení. Chtějí hlavně zrušit generální ředitelství státní správy, takzvaného superúředníka. Koalice plánuje, jak se bránit. Jedním z řešení by mohla být změna jednacího řádu sněmovny.

Opozice chce přijetí služebního zákona blokovat tak dlouho, dokud koalice nevyhoví jejím požadavkům.

„Nemáme 60 pozměňovacích návrhů. Nevydíráme. Máme čtyři požadavky, o kterých jsme přesvědčeni, že jsou nezbytné ve prospěch České republiky,“ tvrdí místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Prezident Miloš Zeman už dříve prohlásil, že by obstrukcím mohlo zabránit přijetí služebního zákona schváleného už v roce 2002.

Alternativou je i změna jednacího řádu sněmovny.

„Pokud opozice bude postupovat takovýmto způsobem a chod Poslanecké sněmovny bude zcela zablokován, je potřeba hledat takové cesty, aby sněmovna mohla demokraticky fungovat,“ říká premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD.

„Jestliže se většina poslanců dohodla na vzniku vládní koalice, která má nadpoloviční většinu hlasů v Poslanecké sněmovně, pak procedura jednání sněmovny musí umožňovat, aby většina mohla prosadit svoji vůli,“ dodává premiér.


Služební zákon má vést ke zkvalitnění a odpolitizování státní správy. Zavádí mimo jiné funkci takzvaného superúředníka, tedy generálního ředitele státní služby. Jeho úřad by měl dohlížet na to, aby se při každé výměně ministrů neměnili i vrcholní úředníci. Zpřísnit by se mělo také obsazování úřednických postů ve státní správě. Zájemce bude muset projít veřejným výběrovým řízením, jehož součástí bude i pohovor v cizím jazyce.

Změnu jednacího řádu sněmovny zmínil jako možnost i její předseda Jan Hamáček z ČSSD. Moc by se tím ale podle něj nejspíš nevyřešilo. Řád by se musel měnit také zákonem a i to by mohla opozice donekonečna zdržovat.

Jednou z variant, kterou připouští současný jednací řád, je omezení řečnické doby až na dvakrát 10 minut.

Sněmovna může schvalovat zákony ve třetím čtení jen ve středu a v pátek od 9 do 14 hodin.

autoři: lej , sib
Spustit audio