Slovenské století. Pavel Kosatík o smyslu dějin národa, který s námi chtěl žít jako rovný s rovným

20. prosinec 2021

Jaký byl smysl první československé republiky, když z jejích ideálů po roce 1928, 1945 a 1989 skoro nic nezůstalo? „Dala vzniknout pozdějšímu a dnešnímu samostatnému a demokratickému Slovensku,“ vysvětluje v úvodu své knihy Slovenské století Pavel Kosatík. Otázku mu položil na jedné z debat čtenář a odpověď, která se v následné debatě zrodila, přivedla spisovatele k dějinám Slovenska. Slováci totiž dokázali za sto let ujít obrovský kus cesty a vyniká to i v porovnání s Čechy.

Pavel Kosatík: Slovenské století
Čte: Jiří Valůšek
Připravil: Pavel Kosatík
Dramaturgie: Alena Blažejovská
Režie: Lukáš Kopecký
Premiéra: 10. 12. 2021

Od samého začátku, tedy od roku 1918, usilovali slovenští reprezentanti o to, aby bylo dosaženo česko-slovenského soužití podle zásady „rovný s rovným“. Pavel Kosatík připomíná:

„Že je velká část nás Čechů celou dobu nechtěla nebo nebyla schopna slyšet, je jedna z největších záhad našeho společného vývoje.“

Od Šrobára k Tisovi

Někdy kolem 24. října 1918 prý ružomberský lékař Vavro Šrobár pocítil záchvat „nevysvětlitelného a nepochopitelného neklidu“, který mu poručil nasednout do vlaku a rozjet se do Prahy.

Pavel Kosatík

Tak začíná vyprávění o dějích, jejichž hlavní postavy známe, ale většinou jen povšechně. V Kosatíkově knize vyvstávají velmi plasticky nejen klíčové figury slovenské historie, ale i místa jako třeba Martin, sídlo Slovenské národní strany. Také rozvoj tohoto města byl limitován Maďary. Ještě koncem 19. století tu platilo, že „kdo například udělal u železniční pokladny tu chybu, že požádal o jízdenku ve slovenštině, zůstal za trest sedět doma“.

Autor připomene osud Milana Rastislava Štefánika, Andreje Hlinky i Jozefa Tisa. Desetidílná Radiokniha, kterou spolu s Českým rozhlasem Plus připravil přímo Pavel Kosatík, mapuje první polovinu slovenského 20. století. A pokrývá tím první část Kosatíkova díla. 

Na Plusu ji můžete poslouchat od premiéry 10. prosince po celé čtyři týdny.

Druhou část knihy i dvacátého století uvedeme koncem roku 2022, kdy uplyne třicet let od rozdělení Československa. 

Spustit audio