Slovenské referendum. Namísto ochrany rodiny přináší rozdělení společnosti

5. únor 2015

V sobotu čeká Slováky referendum o rodině, které zásadně rozděluje slovenskou společnost.

Zastánci konzervativních hodnot chtějí, aby lidé v hlasování odmítli manželství homosexuálů, adopci dětí osobami stejného pohlaví. Chtějí, aby měli rodiče možnost neposílat své děti na hodiny sexuální výchovy a eutanázie.

Slovenská legislativa všechny tyto obavy řeší a rodinám a jejich opravdovým problémům referendum nepomůže. To ukázalo, jak je slovenská společnost konzervativní a politici opatrní. Debata před referendem je zbytečně plná nenávisti a netolerance.

Někdo tvrdí, že referendum se vůbec netýká ochrany rodiny, ale snaží se omezit práva sexuálních menšin. Tito lidé hlasovat nebudou. Jiní Slováci si myslí, že tradiční rodinu je potřeba chránit a registrované partnerství nebo manželství homosexuálů je hrozbou pro rodinu.

Legislativa řeší všechny problémové otázky

Proto k referendu přijdou a zaškrtnou v nabízených otázkách třikrát ano. Patří k nim Peter Kremský, mluvčí Aliance za rodinu, organizace, která referendum vyvolala. „Posun významu manželství a rodina není dobrý pro děti, které vyrůstají v nejasných vztazích. V dospělosti mají problém vytvořit si trvalé vztahy. Rozpadají se další rodiny a tento bludný kruh se opakuje."

rodina

Jenomže slovenská legislativa řeší obavy strůjců referenda. V ústavě je dané, že manželství je pouze mezi mužem a ženou, registrované partnerství na Slovensku není možné, stejně jako adopce dětí osobami stejného pohlaví.

Sexuální výchova se na slovenských školách neučí a nikdo nemá právo potrestat rodiče, pokud by dítě na takový předmět nepustili. Opoziční poslanec Národní rady Martin Poliačik nevidí smysl referenda.

„V teorii argumentace se tomu říká strašení strašákem. Abych mohl strašit, musím si strašáka vymyslet. Ten strašák byl před referendem udělaný z homosexuální menšiny. K tomu slouží toto referendum."

Spor o zdravý rozum

Lidé z Aliance za rodinu berou referendum jako prevenci. Jako omezení toho, co by se mohlo na Slovensku zavést. „Z našeho pohledu sexuální výchova, během které se děti učí imitovat sexuální polohy, navlékat kondomy na umělé penisy, není vhodná pro základní školy. Na děti to může působit jako sexuální obtěžování a můžou z toho mít trauma do dospělosti."

Gayové (ilustrační foto)

Kampaň pár dnů před referendem je intenzivní. Zastánci i odpůrci hlasování si zaplatili billboardy ve městech, inzeráty v novinách, na internetu. Soukromé a veřejnoprávní televize odmítly vysílat šoty propagující referendum. Na obrazovky se nedostal klip Aliance za rodinu, ve kterém si pro dítě určené k adopci přijdou dva muži.

Zástupci nevládních organizací, které se věnují ochraně práv sexuálních menšin, se většinou odmítli účastnit veřejných diskusí se strůjci referenda. Tvrdí, že používají lživé a překroucené argumenty a vyzvali občany, aby se v sobotu referenda neúčastnili a nezvyšovali potřebnou účast.

Za všechny Romana Schlesinger. „Nechceme být druhou stranou sporu, tu nejde o to, zástupci sexuálních menšin versus Aliance za rodinu, ale spor o zdravý rozum. Proto nechceme být součástí debaty."

To přišlo lidem z Aliance za rodinu líto. „Myslel jsem, že referendum a témata přinesou kulaté stoly, u kterých se budeme poslouchat, hledat řešení. Místo toho to zůstalo u hádek, obvinění, jednostranném informování. Podsouvají nám, že nenávidíme homosexuály. To je hloupost, my jsme nikdy proti nikomu neútočili."

Slováci si ublížili

Andrej Kiska, Visegrádská čtyřka

Jasno do debaty nevnesli ani politici, kteří mlčí a bojí se říct, jak by oni odpověděli na tři otázky v referendu. Prezident Andrej Kiska přiznal, že všelidové hlasování rozděluje slovenskou společnost.

Bývalá premiérka Radičová dodala, že ať bude výsledek referenda jakýkoliv, kvůli atmosféře během diskuzí si Slováci navzájem ublížili. Potvrzuje to i poslanec Martin Poliačik.

„Hádají se mezi sebou rodinní příslušníci, staří přátelé si nemůžou přijít na jméno. Příslušníci sexuálních menšin přiznávají, že zažívají horší stavy, než když museli rodičům přiznat, že mají jinou sexuální orientaci."

Atmosféru neuklidňuje ani jedna z největších autorit na Slovensku, katolická církev. Jeden z knězů dokonce během veřejné bohoslužby na adresu homosexuálů řekl, aby toleranci a pokroucenosti byla postavena železná opona, aby špína byla vytlačena za hranice státu. A že jde o mor třetího tisíciletí.

Církev se za tato slova omluvila. Referendum samozřejmě podporuje a věřící vyzývá k účasti. Mluvčí biskupské konference Martin Kramara. „Nedovedu si představit, že by se biskupové postavili takové iniciativě zády. Obhajuje a chrání hodnoty, které jsou nám vlastní."

Kněz (ilustrační foto)

Aliance za rodinu tvrdí, že sexuální menšiny, registrované partnerství ohrožují tradiční rodinu. Podrobné analýzy z celé Evropy to ale nepotvrzují. Vyplývá to z výsledků, které shromáždili kolegové z datového oddělení Českého rozhlasu.

Jejich závěry si můžete prostudovat na webu zprávy.rozhlas.cz v rubrice Data. Tradiční rodinu trápí nízké příjmy, nezaměstnanost, strach ze ztráty práce nebo domácí násilí.

autoři: pev , sch
Spustit audio