Slobodna Dalmacia: Do vod Jadranu se dostala jedovatá ryba

28. červenec 2008
Vysílání v Chorvatsku 2009

Hotelu Jadran v Crikvenici jižně od Rijeky byl zablokován účet kvůli neplacení dluhů, hosté by mohli zůstat bez jídla. List Slobodna Dalmacia píše, že do vod Jadranu se po letech vrátila jedovatá ryba - čtverzubec tlustobřichý. Nahradí tradiční korkové zátky u vína kovové šroubovací uzávěry? O tom je komentář deníku Jutarnji List.

Hosté hotelu Jadran ve Crikvenici jižně od Rijeky by mohli zůstat bez jídla. Tomuto ubytovacímu zařízení byl totiž zablokován účet kvůli neplacení dluhů. Už od úterý by prý mohli dodavatelé přestat zásobovat hotel chlebem. Podle státního turistického syndikátu má hotel Jadran už dlouho vážné problémy.

Do vod Jadranu se podle informací listu Slobodna Dalmacia dostala jedovatá ryba čtverzubec tlustobřichý. Přírodovědci ji objevili v moři nedaleko černohorské Budvy. Její tělo obsahuje jed, který paralyzuje dýchací orgány. Je prakticky vyloučeno, že by mohlo dojít k přímému ohrožení lidí. Setkání s touto rybou je v místních vodách vzácností, naposledy prý byla zaznamenána v roce 1992.

Deník Jutarnji List prorokuje konec tradičním korkovým zátkám u vína. Podle komentáře tohoto listu se nezřídka stává, že i vynikající a drahé víno se zkazí kvůli netěsnosti korku a oroduje za přechod na kovové šroubovací uzávěry. Chorvatší vinaři stále, především u nejkvalitnějších vín, dávají přednost tradici. Ta ale podle deníku brzy vezme za své. Důležitý je prý hlavně obsah láhve a i tradicionalisté si zvyknou na nové uzávěry, které krom jiného udrží víno déle čerstvé. Budou jen muset oželet klasický zvuk, který provází vytažení korkového špuntu z láhve.

Kam můžete večer zajít?

Například v Trogiru od 9 večer do kostela Svatého Petra na koncert kytaristy Mislava Režiče.

Na Makarské, na náměstí Tina Ujeviče začíná v 10 hodin koncert místní skupiny Fjoret.

A v Zadaru o půl desáté vystoupení sboru R AND B Gospel z Velké Británie.

Kurzy měn

Pokud se chystáte měnit peníze, zde je pro porovnání dnešní kurz Splitske banky. Za jedno euro vám dá 7 kun 16 lip, za 100 českých korun 29 kun 98.

Ceny PHM a doprava

Ceny pohonných hmot se nemění. U nejrozšířenější sítě INA koupíte Eurosuper 95 za 9 kun 48 lip, litr nafty za 9,93.

Jak vypadá doprava v Chorvatsku. Místní autoklub vydal jen obvyklé upozornění na tvorbu občasných kolon na jadranské magistrále a v okolí turistických center. Na dálnici A1 je zvýšený provoz, ale ani u tunelů, ani na mýtných branách nejsou hlášeny zácpy.

Ke zdržení by mohlo dojít na hraničních přechodech Plovanija, Kaštel a Macelj.

Předpověď počasí na úterý 29. 7. 2008

Bude jasno nebo skoro jasno. Odpoledne či večer se zcela ojediněle mohou vyskytnout přeháňky nebo bouřky. Vítr má foukat mírný, zpočátku severní, později západní nebo severozápadní. Teploty: Dopoledne 20 až 25 stupňů, odpoledne 28 až 34 stupňů Celsia.

Teplota moře: Od 22, které hlásí Split až po 26 stupňů, které naměřili v Zadaru.

Pro jachtaře dnes nebylo vydáno žádné zvláštní upozornění, v noci a zítra by měl foukat severozápadní nebo severovýchodní vítr do 18 uzlů.

autor: bum
Spustit audio

Více z pořadu