Slibem nezarmoutíš – na volebních programech koalic je vidět hledání kompromisu, hodnotí politolog Kubáček

20. květen 2021

Koalice Spolu i Starostové a Piráti oficiálně odstartovaly předvolební kampaň. „Zatím jsou programová vyjádření hodně obecná a oba texty stojí na logice ‚slibem nezarmoutíš‘,“ hodnotí politolog a poradce pro politické strategie Jan Kubáček. Na volebních programech se podle jeho mínění někdy přespříliš projevila spolupráce dvou až tří subjektů.

„V podstatě vyškrtávali to, co jim vadí, a zůstaly často jen neutrální proklamace, na kterých se shodnou všichni. Rozumím tomu, že volební program nemá být v rozsahu Zlatých stránek, ale nějaké fázování a strukturování konkrétních návrhů tomu vždy sluší,“ komentuje.

Čtěte také

Přes jistou obecnost ale z deklarovaných plánů koalic jednoznačně vyplývá, že prioritou je určitý restart republiky – udržení životní úrovně v kombinaci s udržením zdravých státních financí a zbrzdění hlubokého zadlužování.

„Zjednodušeně je to debata o tom, jak se vyvarovat dalšímu lockdownu, jak zvládnout stín pandemie a vedle toho se věnovat investicím a rozvoji České republiky jako celku. Jde o takový balíček – jak neuvíznout v covidu a zároveň zemi modernizovat,“ říká Kubáček.

Mám dojem, že pokud by spolupráce někde drhla, tak to bude čistě na osobní chemii, rozdělení postů a odpovědnosti.
Jan Kubáček

Uplynulý rok v zajetí koronaviru přirovnává k prožitku se státem v 19. století, nikoli s institucí, jež má odpovídat problémům století jednadvacátého.

Čtěte také

A všímá si ve volebních programech také nárůstu investic směrem ke střední generaci. „Ale s potenciálem neurazit, neotrávit a neodradit tu nejstarší seniorskou,“ dodává.

Politolog nepředpokládá, že by se strany v jednotlivých koalicích dostaly do sporů ohledně programových priorit. „Mám dojem, že pokud by spolupráce někde drhla, tak to bude čistě na osobní chemii, rozdělení postů a odpovědnosti.“

Hosty byli:
Jan Kubáček, politolog a poradce pro politické strategie
Julie Hrstková, redaktorka a komentátorka Hospodářských novin
Karel Gargulák, analytik EDUin
Eva Lebedová, politoložka z Katedry politologie a evropských studií Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci

Co se týká plánů v ekonomice, komentátorka Hospodářských novin Julie Hrstková upozorňuje, že obě koaliční uskupení vsadila na tradiční boj proti daňovým únikům. „Jaké výše úniky dosahují, to je taková oblíbená položka, kterou nikdy nikdo neviděl, ale vypadá moc hezky ve volebních programech a na schůzích,“ uzavírá.

Jak zvládly koalice PR a zvolili dobrou strategii pro oblast školství? Poslouchejte v audiozáznamu Speciálu Jana Bumby.

Spustit audio

Související