Sledování zvířat přineslo objev jeskynních maleb

8. listopad 2013

Až 10 000 let staré jeskynní malby objevili vědci, kteří v brazilských ekosystémech sledovali stáda sudokopytníků pekariů.

Prasatům podobný pekari bělobradý (Tayassu pecari) žije ve stádech, která putují na dlouhé vzdálenosti za potravou. Stáda jsou indikátorem dobrého zdraví pralesů, což vědce z organizace Wildlife Conservation Society vedlo k tomu, aby některým příslušníkům stád nasadili radiové obojky. Když se pak vydali po jejich stopě na plošině Cerrado, narazili na dosud neznámou jeskyni plnou maleb. Přivolaní odborníci odhadli jejich stáří na 4000 až 10 000 let.

Styl některých maleb je stejný jako u těch, které byly na brazilské plošině objeveny již dříve. Jiné však překvapivě připomínají umělecká díla ze severovýchodu Brazílie nebo lesů a suchých oblastí, které už leží mimo její území. Mezi nově objevenými malbami jsou lidské postavy, geometrické symboly a také množství zvířat včetně pásovců, jelenů, kočkovitých šelem, ptáků a plazů. Paradoxní je, že pekariové, kteří k malbám vědce dovedli, zde vyobrazeni nejsou.

Až 10 000 let staré jeskynní malby objevili vědci v jeskyni na plošině Cerrado

Zdroj: WCS

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio