Slavný syn slavnějšího otce - Jan Masaryk

13. březen 2014

V paměti mi pokaždé vytane jejich fotografie, kde společně sedí a - zdá se - jako by po předchozím rozhovoru oba přemýšleli. Těžko se dopátráme tématu, o kterém tehdy asi mluvili. Neméně snadné by bylo rozkrýt jejich společný vztah.

Je zcela pochopitelné, že každý syn má období, kdy se snaží nějakým způsobem uchopit vztah ke svému otci. Synové slavných otců to mají o to těžší, oč se snaží jít podobnými cestami. Vždy budou srovnáváni se svým rodičem.

Otec Tomáš G. Masaryk i jeho syn Jan se nesmazatelně stali představiteli určitého politického myšlení, jistých zásad a také veřejně tlumočených představ o budoucnosti státu, v němž žili. Jistě se v pohledu museli zákonitě rozcházet, což bylo dáno zčásti jejich rozdílným naturelem a zčásti generačním rozdílem.

Jan nebyl jeho jediným synem. Tragicky zemřelý Herbert, který se věnoval malířství, jistě neměl méně lásky než jeho mladší sourozenec. Nicméně politické události, které provázely meziválečné Československo, zcela jistě oba muže sblížily natolik, že všechna předešlá "příkoří" a nejasnosti, které mohl Jan Masaryk vůči otci pociťovat, odezněly. Možná právě pro pochopení otcovy úlohy v jeho životě jej začal vědomě následovat.

Jaký byl ale jejich vzájemný vztah jako rodiče a dítěte? Jak se otec Tomáš věnoval Janově výchově? Jaký měl vztah ke svým dětem vůbec? Může nám napovědět následující archivní ukázka ze 14. září 1947.

Ukázku z rozhlasového archivu jste mohli slyšet v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru 7. 3. 2008.

autor: Petr Mančal
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.