Slavný mamut ze Sibiře nemá ocásek. Snědli mu ho psi

Ruská severní Sibiř a oblasti za severním polárním kruhem bývaly domovem mamuta srstnatého, který vyhynul zhruba deset tisíc let před naším letopočtem. Díky mrazu a bažinám se ale hodně mamutích pozůstatků zachovalo v překvapivě dobrém stavu. Dodnes je lidé nacházejí například kolem sibiřského veletoku Ob. Přišel se na něj podívat zpravodaj Martin Dorazín.

„Tohle je kostra mongočejachského mamuta, který má jméno podle místa nálezu u řeky Mongočejacha. Jeho geologické stáří je asi 17 tisíc let a to biologické kolem 35 až 40 let. Což znamená, že uhynul ve zcela dospělém věku. Tito mamuti se v průměru dožívali 70 až 80 let,“ popisuje zpravodajovi Martinovi Dorazínovi historička Julia Fedoritěnková, když společně stojí před největším exponátem muzea Arktidy v Salechardu. 

„Tato kostra je pozoruhodná tím, že všechny kosti patří jednomu zvířeti. Není to žádné lego z několika zvířat. Vedle ve vitríně vystavujeme jeho hlavu, která je ale zčásti dílem našich restaurátorů.“ 

Nálezy mamutů a jiných polárních zvířat podle ní bývají spíš dílem náhody. „Pořádáme sice vědecké expedice, ale často se stává, že zvířata nacházejí místní kočovníci – chovatelé sobů, kteří se pohybují v tundře. Zmrzlá půda v létě taje, dochází k různým pohybům a sesuvům, které odkrývají a vynášejí na povrch zvířecí pozůstatky,“ vysvětluje.

Ruská severní Sibiř a oblasti za severním polárním kruhem bývaly domovem mamuta srstnatého, který vyhynul zhruba deset tisíc let před naším letopočtem

„Někteří kočovníci nás o svých nálezech informují, jiní si je nechávají pro sebe. Například muž, který oznámil nález mamutího mláděte Ljuby, dostal za odměnu buran. To je sněžný skútr, dopravní prostředek kočovných národů. Myslím si, že to pro něj byl skvělý dárek.“

Exponát bez ocásku

Julia Fedoritěnková zmiňuje nejslavnější a nejcennější exponát muzea v Salechardu. I když v této souvislosti se o „exponátu“ mluví jen těžko. Je to právě Ljuba. „Teď tady máme jen její atrapu, protože často hostuje v různých cizích muzeích. Momentálně je v Novosibirsku a nedávno byla v Austrálii,“ upozorňuje Julia.

V Dolní Moravě oživili mamuta. Je největší na světě

Model mamuta na Dolní Moravě je největší na světě

Mamutí atrakce pod Králickým Sněžníkem usiluje o zápis do Guinessovy knihy rekordů. Ty české drží hned dva. Do srstnatého obra, největší modelu mamuta na světě, můžete dokonce i vstoupit.

Světovými senzacemi se staly už nálezy mamutího mláděte Dimy v roce 1977 na Kolymě a v roce 1988 mamutí slečny Máši, přímo tady na poloostrově Jamal. A řidič Vladimír si dodnes pamatuje, jak v roce v roce 2007 našel pastevec sobů Jurij Chudi další mládě.  Pojmenoval ho tenkrát po své ženě Ljubě.

„Tento pastevec našel Ljubu někdy na jaře. Přesněji řečeno – našli ji jeho psi, kteří ucítili maso. Jurij Ljubu přivezl do vesnice, kde ji u obchodu vystavil, aby se s ní pochlubil. Pak se o tom dozvěděli v Salechardu a Ljuba putovala do muzea. Všimněte si, že jí chybí kus ocásku. Kolem obchodu se tehdy seběhli místní psi a ocas jí ukousli.“

autoři: Martin Dorazín , als
Spustit audio