Slavkov v proměnách času

24. září 2010

"Vojáci, povedu sám vaše prapory. Já se však budu držet stranou ohně. Pokud budete svou obvyklou odvahou šířit nepořádek a zmatek v řadách nepřátel. Kdyby však bylo vítězství jen na okamžik ohroženo, pak uvidíte svého císaře na nejohroženějších místech. Vítězství nesmí v ten den zakolísat, neboť se jedná o čest francouzské pěchoty, která je ctí celého francouzského národa. Ať nikdo neopouští řady pod záminkou odnášení raněných, každého z vás ať provází myšlenka, že musíte porazit tyto žoldáky Anglie, naplněné tak velkou záští proti našemu národu." Napoleon Bonaparte den před bitvou u Slavkova, 1. prosince 1805

Dvousté připomenutí bitvy "tří císařů" proběhly v minulém roce ve velkém stylu. Kromě dvaceti osmi tisíc diváků se jich zúčastnilo na čtyři tisíce členů vojenských klubů ze 23 zemí celého světa. Na oslavu přijela mimo jiné i francouzská ministryně obrany. Rozpočet celé akce dosáhl skoro patnácti milionů korun. Policie kvůli rekonstrukci bitvy dokonce v úseku mezi Brnem a Slatinou uzavřela kus dálnice D1 a proměnila ji tak v parkoviště pro 3 500 vozidel návštěvníků či přímých aktérů. Při celé ceremonii bylo použito přes 1500 kilogramů střelného prachu a 200 kilogramů pyrotechniky. Při oslavě bylo lehce zraněno osm lidí.

Sama bitva patřila k jedné z nejkrvavějších událostí celého 19. století. 2. prosince 1805 se u Slavkova shromáždilo na 160 000 vojáků tří armád: ruské a rakouské na straně spojenců a francouzské na straně pozdějšího vítěze. Událost, přestože významná, byla jen jednou z mnoha v sérii evropských konfliktů, jež provázely Napoleonovu vojenskou expanzi na přelomu 18. a 19. století.

Logo

Na polích mezi Prackým kopcem a vesničkou Žatčany tehdy zemřelo patnáct tisíc spojeneckých vojáků, dvanáct tisíc jich bylo zraněno a na třicet tisíc zajato. Ztráty na francouzské straně byly asi poloviční. Tato krutá řež trvala necelé čtyři hodiny. Napoleon si díky mistrovské taktice či obrovskému štěstí nadělil pěkný dárek k prvnímu výročí své císařské korunovace. Rakousko se díky porážce zařadilo mezi druhořadé velmoci a Rusko si na posílení svého vlivu v Evropě muselo ještě nějaký čas počkat.

Romantická "hra na vojáky", která se tento víkend na Moravě odehrála, by neměla zakrýt, že slavná bitva našim předkům mnoho štěstí nepřinesla. Obyvatelé jižní Moravy byli sužováni všemi "radostmi", které průchod armády obvykle znamenají. Kromě "výpalného", jež museli platit i ti nejchudší z vesničanů, celou oblast po bitvě zachvátila morová epidemie, na kterou i v samotném Brně zemřelo několik tisíc lidí, následně vypukl hladomor. Slavkov byl proto v tomto kraji především symbolem opravdového utrpení, které obvykle podobné oslavy nepřipomínají.

autor: Martina Křížková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.