Skutečné osudy jsou zajímavější než příběh ve scénáři. Kniha Pavla Taussiga Neznámí hrdinové - překvapivé příběhy

16. únor 2017

Oldřich Nový, František Kupka nebo Alois Jirásek. Tyto osobnosti a jejich příběhy plné statečnosti se objevují v právě vycházející knize Pavla Taussiga Neznámí hrdinové - překvapivé příběhy.

Vedle slavných jsou v knize zaznamenány i skutky a pevné postoje osob, které se neproslavily, ale za zmínku rozhodně stojí. Jak říká autor knihy Pavel Taussig, někteří se do našeho povědomí dostali zprostředkovaně.

„To platí o sedlákovi Františkovi z Kelče, Františku Slimáčkovi, který je předobrazem postavy Františka z filmu Všichni dobří rodáci. Platí to i o strejdovi Proškovi, o kterém psal Ota Pavel a kterého ve dvou filmových ztvárněních znamenitě interpretoval Rudolf Hrušínský.“

Pavlu Taussigovi se podařilo dopátrat další „neznámého“ člověka. Na známé fotografii z 15. března 1939 v centru Prahy stojí hlouček lidí vedle projíždějícího německého vojenského auta. Nad jejich hlavami je na reklamním nápisu jméno Josef Koretz. Ten prodával hodinky Prymky a právě jeho osud přináší kniha Neznámí hrdinové.

03082316.jpeg

„Dalším dramatickým příběhem je útěk z Terezína. Mladý statečný člověk se tajně scházel se svou švagrovou, která kvůli židovskému původu musela do Terezína. Ze začátku války to bylo možné, prostor hradeb byl přístupný veřejnosti a vězenkyně mohly dostávat krátkodobou propustku.“

Švagr přišel jeden večer pro ni, měl pro ni maskovací oblečení, nalepil jí knír, obarvil vlasy a odjeli na kole. V pražském bytě byla připravena skrýš, kde zachráněná mohla být do konce války.

Autoři televizních seriálů často přistupují k historii a osobnostem, jako kdyby byli nespokojeni s tím, co se v historii popravdě událo. „Ale při pátraní v archivech zjistíte, že události, které prožily známé historické osobnosti, jsou mnohdy velmi dramatičtější a napínavější než to, co si scénárista vymyslí od psacího stolu.“

02245328.jpeg

Kniha, která vychází v nakladatelství Albartos Media, obsahuje i kapitolu věnovanou hrdinům z města Zábřeh na Moravě. Touto kapitolou vzdává Taussig hold svému rodišti a jeho obyvatelům.

autoři: Tomáš Pilát , sch
Spustit audio