Skupinu PPF po Petru Kellnerovi povede Ladislav Bartoníček. Jak velké impérium bude spravovat?

V sobotu při nehodě vrtulníku v aljašských horách zemřel jeden z nejvýznamnějších českých podnikatelů Petr Kellner. Majiteli skupiny PPF Group bylo 56 let a patřil mezi nejbohatší lidi na světě. Jeho majetek odhaduje časopis Forbes na 373 miliard korun. Skupina PPF investuje do řady odvětví – od finančních služeb přes telekomunikace, biotechnologie, nemovitosti až po strojírenství a působí v Evropě, Asii a Severní Americe. 

Čtěte také

Kellner nakupoval firmy, měnil jejich strategie i management. Má ale na svém kontě i firmu, kterou vystavěl od základu? „Určitě se dá mluvit o společnosti Home Credit, která je známá i u nás. Je to obrovská společnost, která v minulých letech rozpůjčovala miliardy eur. Za zmínku stojí i společnost Sotio, která se věnuje výzkumu rakoviny,“ popisuje zástupkyně šéfredaktora Hospodářských novin Jana Klímová.

Vítěz kupónové privatizace

O Petru Kellnerovi se mluvilo jako o jednom z vítězů 90. let a celé kupónové privatizace. „Jeho úspěch spočíval v tom, že velice rychle privatizační fondy koncentroval a určitě hrálo roli i to, že se od začátku zaměřil jen na jednu oblast podnikání,“ myslí si Jana Klímová. Na jeho úspěch ale podle ní měly vliv i jeho vztahy s politiky.

„Snažil se nedělat to okatě. Nikdy se nepřihlásil k podpoře politické strany a až později vyšlo najevo, že skrytě financoval ODA. Tíhl spíše ke konzervativcům, ale jak víme z posledních let, dokázal být i pragmatický. Kvůli svému byznysu v Číně jsme ho vídali na všech možný cestách s Milošem Zemanem,“ komentuje ve vysílání Radiožurnálu Jana Klímová.

Manažerská setrvačnost?

Kellnerova náhlá smrt by podle ní chod firmy neměla nějak osudově poznamenat. Akcionáře a obchodní partnery v tomto smyslu uklidňuje i její vedení na twitterovém účtu Skupina PPF.

„Kellner se posledních 15 let snažil předat manažerský výkon a je tam spousta lidí, která s ním celou Skupinu budovala od začátku. PPF bude existovat, ale je otázka, jestli se podaří udržet takhle ambiciózní strategii,“ zamýšlí se Klímová.

Jsou kroky ministra průmyslu Havlíčka v dukovanském tendru ohrožením bezpečnosti státu? A proč se německým politikům nedaří najít společnou taktiku pro boj s pandemií? Poslechněte si celou Polední publicistiku s Věrou Štechrovou.

autoři: Věra Štechrová , vla
Spustit audio

Související