Škrty ve zdravotnictví, ale víc peněz na obranu. Nechá se Rusko opět uzbrojit?

17. červen 2015

Vladimír Putin na zahájení výstavy o vojenské technice řekl, že Rusko bude mít ještě letos více než 40 nových mezikontinentálních jaderných raket.

Ve zjevné narážce na americký protiraketový štít ruský prezident dodal, že nové střely budou schopné proniknout jakoukoli obranou.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg reagoval, že podobné řinčení zbraněmi je od Ruska neopodstatněné, destabilizující a nebezpečné.

„Je to víceméně hra se slovíčky a předhánění, kdo má větší vojenský potenciál,“ zhodnotil v Ranním Plusu Putinovy výroky bezpečnostní expert a bývalý náčelník generálního štábu české armády Jiří Šedivý.

Je ale pravda, že Rusové mají velmi sofistikované raketové systémy, které jsou velmi nebezpečné. „Proto Putin neustále mluví o tom, že tyto rakety jsou schopné proniknout jakýmkoli raketovým štítem,“ dodal odborník.

Rusové se podle Šedivého pouští do dalšího kola zbrojení, i když v tom posledním z konce existence Sovětského svazu Spojené státy americké „uzbrojily" Sovětský svaz, a způsobily mu obrovské ztráty na hospodářství.

„Putin se k tomu dnes nelogicky vrací místo toho, aby Rusko modernizoval,“ kritizoval expert.

Ruské zbrojní náklady jsou už dnes významné. „Žádný stát neřekne úplně přesně kolik investuje do své bezpečnosti, ale Rusové jsou dnes silně nad 4 %, některé odhady mluví i o 7 % HDP.“

„Pokud bude Rusko chtít vyzbrojit i své pozemní síly, budou to miliardové investice, a to podle mého zbrzdí ekonomický vývoj země na řadu let dopředu,“ předpověděl Jiří Šedivý.

Votápek: Rusko už nemá kde brát

Odborník na Rusko a bývalý diplomat Vladimír Votápek soudí, že Putinovo prohlášení bylo určeno jak do zahraničí, tak dovnitř Ruska, ruským voličům. „Těm chce ruský prezident ukázat, že se stará o bezpečí vlasti.“

Kdo ale ohrožuje Rusko? „Z pohledu Putina je rizikem a hrozbou pro Rusko celý Západ, každý jednotlivý stát a především NATO, jako organizace, které je schopna Rusku nejen vzdorovat, ale také ho porazit v konvenční válce,“ tvrdí expert.

Podle něj chce ruský prezident tímto vyostřením napětí především odvést pozornost od žalostných výsledků své vlády. „Po více než 15 letech Rusko nedovedl do žádných světlých zítřků, neproběhla modernizace.“

„Rusko je v podstatě přejmenovaný Sovětský svaz, a žalostně zaostává za vyspělým světem v řadě oblastí. Prezident to potřebuje zamaskovat, proto zahájil nové kolo konfrontace se Západem, aby mohl na vnějšího nepřítele svádět vnitřní nedostatky,“ analyzoval Putinovu motivaci Votápek.

Odkud by ale měly peníze na zbrojení přijít? „Rusko nemá odkud brát,“ říká expert. „Státní rozpočet je v deficitu 4,5 %, vypadly mu příjmy ve všech oblastech.“

Vláda už na situaci reaguje, a uřezává jednotlivé kapitoly rozpočtu. „Na zdravotnictví chce škrtnout více než 20 %, ovšem na obranu hodlá dát o 32 % více než v loňském roce.“

„Pokud se Putin domnívá, že je lepší stavět nové rakety místo toho, aby se postaral o zdraví národa, tak je to jeho politická volba, a je jen věcí ruských voličů, jestli to strpí, nebo ne,“ shrnul ruskou situaci Vladimír Votápek.

autoři: oci , bum
Spustit audio