Skot zdomácněl jen v úrodném půlměsíci

23. září 2010

Domestikace divokého tura se odehrála jen v blízkovýchodní kolébce zemědělství, v tzv. úrodném půlměsíci. Zbytek světa získal skot již ve zdomácnělé formě. Geny pratura přežily v některých plemenech dodnes.

Domestikace skotu představuje jeden z klíčových momentů v historii lidstva. Tur poskytl našim dávným předkům mléko, maso i tažnou sílu. V mnoha kulturách se stal předmětem uctívání. Samotný proces domestikace ale halí tajemství.

Zcela jistě zdomácněl skot na Blízkém východě v oblasti tzv. úrodného půlměsíce. Genetické analýzy i archeologické nálezy naznačovaly, že nezávisle mohli domestikovat divokého tura i obyvatelé Afriky a východní Asie.

Tajemství odhalila mitochondriální DNA

Mezinárodní tým genetiků vedený Antoniem Torronim z univerzity v italské Pavii analyzoval mitochondriální dědičnou informaci 56 různých plemen skotu a výsledky vlastních rozborů doplnil o kompletně přečtenou mitochondriální DNA dalších 50 plemen, uloženou v genetické databázi GenBank.

Rodokmen

Díky tomu mohli vědci sestavit "rodokmen" současných plemen skotu. Výsledky zveřejněné v předním vědeckém časopise Current Biology jsou zajímavé. Prakticky vylučují několikanásobnou domestikaci. Skot byl zdomácněn jen jednou, a to v úrodném půlměsíci.

V průběhu tisíciletí ale došlo hned několikrát k "osvěžení krve" domácího skotu křížením s divokými pratury. Jednou k tomu došlo kdesi v severní či střední Evropě, podruhé na jih od Alp. DNA těchto praturů je patrná v dědičné informaci některých plemen skotu dodnes.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.