(Skoro) poslední březnoví hosté ČRo 2 - Praha

27. březen 2009

V posledním březnovém týdnu hostil Český rozhlas 2 - Praha a pořad Setkání (Host do domu po 11:05 hodině) nejednu zajímavou osobnost. Od herce a spisovatele Miloně Čepelky až po členy tzv. pražské stokové sítě Michala Dolejše a Jaroslava Záleského Více se dozvíte uvnitř článku (audio záznamy pořadů najdete: ZDE).

Velmi netradiční vysílání nás čekalo ve středu. S moderátorem Pavlem Kudrnou jsme si, obrazně řečeno, obuli holínky, oblékli gumové pláště a nasadili helmy. Vypravili jsme se do pražského podzemí, abychom zjistili, jaké řeky tečou pod povrchem hlavního města. Našimi průvodci byli Michal Dolejš, manažer útvaru stokové sítě a Jaroslav Záleský, vedoucí průzkumné skupiny stokové sítě. Prošli jsme se po kanálech a zjistili, jaká překvapení a nebezpečí v nich mohou číhat. "Ve stokách je mnoho nástrah a člověk musí našlapovat opatrně. Často se zde povalují ostré předměty a injekční stříkačky od narkomanů", poznamenali naši hosté. Dalším nebezpečím, pro mnohé asi překvapivým, jsou prý silné deště, které v podzemí mohou způsobit přílivovou vlnu.

Hostem v hodince před polednem byl ve čtvrtek herec, básník, textař a spisovatel Miloň Čepelka. Vzpomínal na svoje začátky v Československém rozhlase, kam v roce 1961 nastoupil jako redaktor. O několik let později zahájil působení v Divadle Járy Cimrmana, kde hraje dodnes. Jak řekl, původně si nepřál být hercem, ale chtěl se věnovat psaní a literatuře. "Ale když někdo něco dělá 40 let, tak to člověku zaroste pod kůži. Nehledě na to, že se cítím na jevišti skutečně šťastný", řekl v rozhovoru s moderátorem Robertem Tamchynou. Jak dodal, herectví si jaksepatří užívá, pokud hraje ženské postavy. Miloň Čepelka je jedním ze zakládajících členů Divadla Járy Cimrmana, jehož širokou popularitu si prý nikdy nedokázal vysvětlit. Je také autorem několika televizních a rozhlasových her, pohádek, písňových textů, zábavných a literárních pořadů, a šesti básnických sbírek.

Přezdívá se mu "ostravský Paganini". Jiří Vodička je ve svých 21 letech jedním z předních českými houslistů. Svůj výjimečný hudební talent rozvíjel již od šesti let, kdy ho maminka poslala do Lidové školy umění. Jak řekl při pondělní návštěvě ve studiu ČRo - 2 Praha, chodil tam docela rád, protože se odmala rád předváděl. Postupně pak získával ceny v národních i mezinárodních houslových soutěžích a život sólového interpreta nastoupil v pouhých 12 letech. V roce 2004 byl pozván na mezinárodní hudební festival Pražské jaro. Jeho účinkování se setkalo s velkým ohlasem u laické a odborné veřejnosti. Letos obdržel 2. cenu v celosvětové soutěži Young Concert Artist, která se konala v New Yorku. "Soutěže se účastní hráči na všechny hudební nástroje, včetně zpěváků a porota vybírala mezi 800 kandidáty. Vyhrát může kdokoliv a proto si ocenění velmi vážím", řekl Jiří Vodička. Do studia přišel se svými houslemi a na prosbu moderátorky Daniely Brůhové nám zahrál fragment jedné Paganiniho skladby.

Cestami do dalekých zemí byl poznamenán úterní rozhovor s redaktorem Českého rozhlasu Jaromírem Markem. Řeč byla o Indii, ale především o Tibetu a o setkání s Dalajlámou. "Setkání s ním je zážitek, který je obtížně reprodukovatelný. Je to skromně působící člověk s neuvěřitelným osobním kouzlem a velkým smyslem pro humor", poznamenal. Mimořádně, kvůli zaneprázdněnosti Jaromíra Marka, byl dalším hostem i kolega a spolupracovník v Bruselu Jan Křelina, který vyprávěl o své práci a atmosféře, která vládne v sídle Evropské unie. "Česká vláda si stanovila úkol organizovat, řídit a moderovat evropská debaty. A to není jednoduché. Myslím, že naše předsednictví probíhá zatím přesně tak, jak jsme ho naplánovali", řekl v debatě s moderátorem Vladimírem Krocem.

V pátek byl hostem Zity Senkové Pavel Sekerka z Botanické zahrady hlavního města Prahy. Přední odborník, především na listnaté stromy, stínomilné trvalky a pivoňky hovořil o probouzejícím se jaru. Také o lásce k rostlinám i o fenoménu českého "zahradničení". Dozvěděli jsme se také co sám pěstuje na balkóně, co je součástí práce botanika i jaké novinky připravuje pražská Botanická zahrada. Pavel Sekerka se také podělil o zkušenosti z vědeckého bádání a expedicí ve vzdálených končinách, především na Dálném východě.

Napište nám, jestli se vám naše celotýdenní vysílání líbilo. Určitě nás zajímají vaše názory ... můžete použít internetovou diskusi hned pod tímto článkem nebo náš e-mail: praha@rozhlas.cz.
Děkujeme.

autor: eh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.