Skončí britské internátní školy pouze pro chlapce? Podle kritiků mají absolventi sklony k sexismu

Ve Velké Británii do dnešních dní přetrvaly už jen poslední čtyři chlapecké plně internátní školy. Jedna z nich, šest století stará Winchester College, nyní uvažuje o tom, že začne přijímat také studentky. Diskuze už začala, o případné změně teď musí rozhodnout vedení prestižní školy, všímá si nedělník Sunday Times.

Členka Winchester College Clarissa Farrová poznamenává, že všechny školy se musejí pod tíhou událostí uplynulého roku zamýšlet nad kvalitou a dostupností svých služeb. Každá škola, která se do debaty o změnách nechce zapojit, podle Farrové jednoduše odmítá čelit budoucnosti.

Čtěte také

Už jen pouhá možnost proměny Winchester College bude do stejného rozhodování o studiu dívek tlačit i zbývající tři chlapecké plně internátní školy ve Spojeném království – Eton, Harrow a Radley College. Sunday Times poznamenávají, že tři ze čtyř britských plně internátních škol vedou lidé, kteří dříve působili ve smíšených školách.

Nejmenovaný člen profesní asociace, která sdružuje ředitele a ředitelky nezávislých škol, se nechal slyšet, že podle jeho názoru budou chlapecké internátní školy už brzy minulostí.

Nedávná kritika mužského chování v rámci kampaně MeToo a vlna debat na téma toxické maskulinity prý všechny takové instituce tlačí do úvah o přijímání dívek. Dá se přitom čekat, že nikdo nebude chtít být ten úplně poslední.

Sexismus mezi školáky

Otázka vhodnosti čistě chlapeckých nebo dívčích škol patří v rámci vzdělávání mezi ty nejvypjatější. Chlapecké instituce musejí čas od času odrážet nařčení, že se jejich absolventi chovají sexisticky. Nad jejich protějšky z dívčích škol zase visel otazník, jestli jsou absolventky dobře připravené na pracovní místa v prostředí s převahou mužů.

Zmíněná Clarissa Farrová dříve působila v Dívčí škole Svatého Pavla. Patří mezi kritičky sexismu a přezíravosti ze strany mužských kolegů v práci. I pro ambiciózní ženy je to prý velmi odrazující přístup.

Čtěte také

Farrová proto pracovala na projektu společných hodin, které kromě studentek od svatého Pavla navštěvovali také žáci chlapecké školy ze sousedství.

První děvčata, která v minulosti do britských chlapeckých kolektivů nastoupila, nebyla vždy zrovna vítaná. Například britská novinářka a moderátorka Cathy Newmanová byla jednou z prvních studentek na dříve chlapecké škole Charterhouse a vyprávěla o tom, jak ji jeden ze spolužáků sexuálně obtěžoval. Dívky z jiných škol zase popisovaly, že chlapci hodnotili jejich vzhled známkami od jedné do deseti.

Až do 60. let chodily skoro všechny britské děti do škol pro chlapce, nebo dívky. V současnosti je mezi soukromými ostrovními školami 12 procent čistě dívčích a necelá desetina chlapeckých. Drtivá většina všeobecných státních škol v Británii je už smíšená.

Pokud jde o gymnázia, zhruba třetina je určena dívkám, další třetina chlapcům a zbývající jsou smíšená. Čísla se ale pomalu mění ve prospěch institucí, do kterých mohou chodit obě pohlaví.

Kdo je proti společnému vzdělávání?

Rozlišení na dívčí a chlapecké školy ale má také své zastánce, upozorňují Sunday Times. Tito lidé tvrdí, že je to jedinečné prostředí, kde mohou děti vyrůstat a studovat, aniž by jejich pozornost odvádělo opačné pohlaví.

Například u děvčat pak prý roste pravděpodobnost, že budou úspěšná ve vědeckých oborech, zatímco chlapci prý následně častěji studují humanitní vědy jako například anglickou literaturu. Faktem je určitě to, že se studenti a studentky oddělených škol dlouhodobě umisťují na předních příčkách v úspěšnosti skládaných zkoušek.

Čtěte také

Některé školy jdou přímo proti trendu společného vzdělávání. Patří mezi ně také internátní dívčí škola Roedean. V médiích se nedávno objevily zprávy o tom, že instituce zvažuje přijímání chlapců. Vedení školy nicméně tyto informace odmítlo s tím, že nic podobného v plánu určitě není.

Na opačnou stranu se postavila původně chlapecká Eltham College, kam se letos poprvé po téměř dvou stoletích mohly hlásit také dívky od věku 11 let. A namísto obvyklé stovky přihlášek jich najednou škola obdržela hned okolo 500.

Podle vedení školy je nasnadě, že rodiče změnu vítají, a doufá, že právě díky společnému studiu si chlapci rychleji uvědomí, že vysoce inteligentní jsou i dívky. Je to prý nejlepší způsob, jak obě pohlaví připravit na svět, ve kterém je stále obvyklejší, že vysoké pozice v rámci firem zastávají muži i ženy, uzavírá nedělník Sunday Times.

Poslechněte si celý přehled zahraničního tisku, který připravila Tea Veseláková.

Po volbách ve Spojených státech se pomalu usazuje prach. Nad severem Etiopie se kvůli konfliktu o Tigraj vznáší hrozba dalšího hladomoru. Investigativní novináři upozorňují na vykořisťování čínských dělníků, kteří na Balkáně budují velké projekty s podporou Pekingu. A jak se po zkušenostech z pandemie musí změnit humanitární práce ve světě?

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.