Školky jsou plné, děti už někde odmítají

5. červen 2018

Veřejné mateřské školy v Brandýse nad Labem Staré Boleslavi letos u zápisů odmítly 270 dětí. Je to asi dvakrát víc než loni. Ve školkách totiž není místo. Podobný problém mají například i Říčany.

Město má s jejich kapacitou letitý problém, popisuje místostarosta Petr Kváča zvolený za Naše Dvojměstí.

"Došlo k velké výstavbě rodinných a bytových domů a vůbec se nemyslelo na to, že stávající infrastruktura nebude rodinám, které se sem stěhují, stačit."

Ve školkách je pro děti aktuálně zhruba 600 míst. Podle Kváči potřebuje dvojměstí minimálně 6 nových tříd. Alespoň část míst by měla zajistit plánovaná přístavba mateřinky v Třebízského ulici ve Staré Boleslavi.

"Tam by měla vzniknout čtyřtřídní mateřská školka, kam by se mělo vejít 96 dětí. To jsou ale jen čtyři třídy, nám chybí šest podle letošních zápisů. Musíme najít ještě prostor, kde bychom tyto dvě třídy měli," dodává místostarosta Kváča.

Říčany plánují navýšit kapacitu mateřských škol o 160 míst. Čtyři budovy mateřinek už z kapacitních důvodů nestačí. Při letošních zápisech musely mateřinky odmítnout zhruba čtvrtinu zájemců.

Říčany, Mateřská škola Čtyřlístek

Pomoct s kapacitou školek by měla přestavba jedné ze starých školních budov v Kuří. Novou mateřinku se 48 místy z ní dělníci začnou podle plánů radnice dělat příští rok. Říčany mají připravený projekt na další školku, kam by mohlo chodit 112 dětí. Chybí na ni ale peníze. Město bude proto žádat o dotaci.

autor: mav
Spustit audio