Škoda 1000 MB zvládne i prudká stoupání. Zařaďte jedničku a buďte trpěliví, radí cestovatel

21. březen 2014

Dnes má 50. narozeniny opravdová legenda. Před lety po ní lidé toužili, účinkovala ve filmech a skládaly se o ní písně. Škoda 1000 MB byla prvním mladoboleslavským vozem s motorem vzadu a pohonem zadních kol. Věřili byste, že se dá s tímto autem objet celý svět?

Před 5 lety se to povedlo Martinu Beťkovi a Michalu Vičarovi. A proč si tehdejší vysokoškoláci z Olomouce vybrali zrovna tento vůz?

"Je to tradiční československé auto ze 60. let, má velmi pěkný design. Obrovskou výhodou takového auta na takovou dlouhou cestou je, že ať se vám na něm téměř cokoliv pokazí, tak jste schopní ho na místě opravit," řekl Českému rozhlasu Plus Vičar.

Se svým kamarádem za 254 dní ujeli skoro 37 tisíc kilometrů. Cestu Julie, jak embéčku přezdívali, zvládla spolehlivě, dokonce i stoupání do velkých kopců.

"Je potřeba zařadit jedničku a být trpělivý. To je celé," prozradil s úsměvem cestovatel. S kolegou havarovali čtyřikrát. Auto všude budilo pozornost:

"Ať jsme zastavili kdekoliv, seběhli se místní a začali se nás vyptávat, dělali jsme spoustu rozhovorů pro místní televize a noviny. To jen na základě toho, že to auto bylo na všech místech, kudy jsme projížděli, jedinečné."

Po návratu Beťko s Vičarem auto v internetové aukci prodali za 80 000 korun. Teď je Julie po rekonstrukci v dobrém stavu u majitele v Českém Brodě.

A tato místa po celém světě škodovka projela:


Zobrazit místo MB kolem sveta na větší mapě
autoři: mvo , rkr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.