Skandály Volkswagenu pokračují, firma podporovala totalitu v Brazílii

26. červenec 2017

Skandály největšího světového výrobce automobilů Volkswagen nemají konce. Po nedávné aféře s emisemi se teď ukazuje, že firma během vlády vojenské junty v Brazílii v letech 1964-1985 podporovala tamní totalitní režim, který pronásledoval a likvidoval své odpůrce. O tématu se rozepisuje server německé stanice Deutsche Welle.

Výtky vůči firmě Volkswagen kvůli podpoře brazilského totalitního režimu nejsou ničím novým, ale po rešerších německých rozhlasových stanic SWR, NDR a listu Süddeutsche Zeitung se firma znovu ocitla v centru pozornosti. Podle zveřejněných informací se měl Volkswagen aktivně podílet na podpoře vojenské junty a na pronásledování odpůrců tehdejšího režimu v Brazílii.

Brazilská pobočka Volkswagenu údajně špehovala své zaměstnance a zajímala se o jejich politické přesvědčení. Zjištěné informace pak prý firma zasílala tehdejší státní tajné policii.

Zatýkání přímo v továrně

Jedno z oddělení podnikové ochrany v továrně Volkswagenu ve městě São Bernardo do Campo se postupem času stále více podobalo pracovišti tajné služby, jehož cílem byla špionáž zaměstnanců firmy, píše německý list Süddeutsche Zeitung. V deníku dále čteme, že státní policie nepohodlné zaměstnance firmy zatýkala přímo v prostorách továrny. Jen během léta roku 1972 takto zatkla nejméně šest pracovníků Volkswagenu.

Zmíněná média měla možnost prozkoumat spisy brazilského vyšetřovacího úřadu, interní dokumenty Volkswagenu a tajné dokumenty státní policie z doby politické diktatury v Brazílii. Server Deutsche Welle píše, že firma Volkswagen rozhlasové stanici NDR sama umožnila přístup do svého archivu.

Demonstrace proti propouštění v automobilce Volkswagen v Bruselu

Podezření z pronásledování a mučení

V roce 2015 bylo v Brazílii vůči Volkswagenu zahájeno řízení kvůli možnému podezření z kolaborace s tehdejším režimem. Firma je podezřelá z pronásledování a mučení několika svých zaměstnanců a z vytvoření seznamu odpůrců režimu z řad vlastních zaměstnanců. Současní představitelé automobilového koncernu se po vznesení tohoto obvinění vyslovili pro řádné objasnění případu.

Deutsche Welle podotýká, že k nejnovějším poznatkům zmíněných médií se firma odmítla vyjádřit a novináře odkázala na znalecký posudek německého historika Christophera Koppera, který si od něj nechala loni vypracovat. Podle zástupců společnosti má posudek vnést světlo do černých dějin brazilské diktatury a objasnit roli tehdejších zástupců Volkswagenu v Brazílii, případně i v Německu.

Výsledky Kopperova bádání by měly být známé do konce letošního roku, píše server. Jak dodává, sám Kopper dosud zveřejnil pouze informaci o tom, že mezi brazilskou pobočkou Volkswagenu a tamní státní policií existovala spolupráce. „Firma také přihlížela zatýkání odpůrců režimu,“ řekl novinářům historik Kopper.

Prodloužená ruka státní policie

Podle médií vyšetřuje brazilskou pobočku Volkswagenu v souvislosti s možným porušením lidských práv také německá státní prokuratura. Zodpovědný vyšetřovatel listu Süddeutsche Zeitung řekl, že podniková ochrana brazilské filiálky Volkswagenu opravdu jednala tak, jako by byla prodlouženou rukou státní policie.

List dále informuje, že tehdejší vedení koncernu v centrále v německém Wolfsburgu o tom vědělo už v roce 1979. Tehdy navštívili vedení firmy i někteří brazilští spolupracovníci a o situaci v Brazílii informovali tehdejšího ředitele koncernu Toniho Schmückera.

Logo

Spolková vláda o všem věděla

O dění v brazilské pobočce Volkswagenu údajně věděla také tehdejší spolková vláda. Podle Süddeutsche Zeitung jeden nejmenovaný poslanec v roce 1976 požádal ministerstvo zahraničí o stanovisko k údajnému hromadnému zatýkání zaměstnanců Volkswagenu v São Bernardo do Campo.

Také tehdejší kancléř Helmut Schmidt byl o situaci informován. Podle listu kancléře o poměrech v brazilské pobočce Volkswagenu vyrozuměl tehdejší ředitel odborů v Brazílii Luiz Inácio Lula da Silva, který se později stal brazilským prezidentem. Tolik server německé stanice Deutsche Welle.

autor: rer
Spustit audio