Skandální vířníci jsou mistry v opravách DNA

22. září 2010

Za "největší skandál v dějinách evoluce", označil biolog John Maynard Smith vířníky řádu Bdelloidea. Američtí vědci zjistili, že cestu ke "kandálnímu chování" otevírá těmto mikroskopickým tvorům jejich jedinečná schopnost opravovat si poškozenou DNA.

Vířníci jsou drobní, nenápadní tvorové. Jméno dostali podle vířivých brv, kterými si přihánějí k ústům potravu a které využívají k pohybu.

K největším divům přírody patří vířníci z řádu Bdelloidea. Žijí v loužích, v mechu a na dalších vlhkých místech. Přežijí i roky trvající vysušení, které jim těžce poškozuje dědičnou informaci. Navíc se rozmnožují výhradně nepohlavně. Klonují sami sebe. Bez pohlavního rozmnožování se obešli neuvěřitelných 60 milionů let. Po celou tu dobu nemohli předávat potomkům nové kombinace rodičovských vloh. Přitom právě to je považováno za nezbytný předpoklad pro přežití druhu. Mezi nositeli nových kombinací dědičných vloh se snáze najdou jedinci lépe přizpůsobeni momentálním podmínkám. Ne nadarmo označil slavný britský biolog John Maynard Smith vířníky za "největší skandál v dějinách evoluce".

Nejnovější objev harvardských biologů vedených Matthewem Meselsonem vrhá na záhadu přežívání "skandálních" vířníků nové světlo. Opakované vysychání organismu si vyžádalo evoluci mašinérie pro důkladné opravy všech poruch DNA. Kdysi dávno si tito vířníci zdvojili dědičnou informaci. Dnes tak mají bohatou zásobu "vzorových" genů, podle kterých si jejich buňky opravují odpovídající poškozené úseky DNA. Mistrovství vířníků při opravách DNA dokazuje jejich neuvěřitelná odolnost k radioaktivnímu záření. DNA většiny je silnou radiací rozbita na padrť. Vířníci si dědičnou informaci opraví a bez problémů přežijí. Trénink z opakovaného vysychání jim i při téhle příležitosti přijde vhod. Výsledky Meselsonova týmu otiskl prestižní vědecký časopis Proceedings of the National Academy of Sciences.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.