Situace na politické scéně v Německu

17. říjen 2003

Je tomu poprvé v dějinách Spolkové republiky a jejího členství v Evropské unii. Nejvyšší představitel spřátelené země je pověřen, aby hlasoval ve jménu německého spolkového kancléře, při víkendovém jednání nejvyšších politických představitelů členů kandidátských zemí Evropské unie v Bruselu. Bude to francouzský prezident Jacques Chirac, kterého německý spolkový kancléř Gerhard Schröder pověřil, aby také jeho jménem zvedl ruku, když půjde o přijetí nebo odmítnutí předložených návrhů.

Shoda názorů mezi konzervativním francouzským prezidentem a sociálně-demokratickým spolkovým kancléřem je tak silná, že se mohou, jak prohlásil Schröder, kdykoli a kdekoli vzájemně zastoupit.

Důvod neobvyklého rozhodnutí je, že spolkový kancléř Schröder a spolkový ministr zahraničí Fischer se chtěli zúčastnit jednání a hlasování ve Spolkovém sněmu, o vládou navržených sociálně-politických reformách. Už před několika týdny prohlásil kancléř, že výsledek hlasování rozhodne o jeho politické budoucnosti. K dosažení k takzvané kancléřské většiny, která je velmi těsná, kterou ohrožoval postoj několika levicových poslanců SPD, se však zdá být zajištěna poté, co spolkový kancléř provedl v návrzích, o kterých se bude o víkendu hlasovat, úpravu tak, jak je poslanci levého křídla požadovali.

Ovšem jak opoziční křesťanští, tak svobodní demokraté už oznámili, že budou ve Spolkovém sněmu hlasovat nejen proti zákonům, ale nejpozději se jejich projednávání v zastoupeních spolkových zemí, ve Spolkové radě, kde má opozice většinu, zákony zamítnou a vrátí je k novému projednávání.

Poněkud opomenutí ve stínu diskusí o sociálních reformách vlády zůstal tak návrh spolkového ministra obrany Petera Strucka, aby o vyslání příslušníků spolkové armády do zahraničí napříště už nerozhodoval Spolkový sněm, ale pouze takzvaný výbor pro vyslání armády, v němž by bylo vedlo představitelů Ministerstva obrany a některých dalších ministerstev zastoupeno také několik poslanců. Ministr obrany Struck však se svým návrhem nepochodil, představitelé všech politických stran ve Spolkovém sněmu ho zamítli, jelikož podle nich oklešťuje práva poslanců.

Souhlasili pouze s tím, že pokud půjde o vyslání do zahraničí jen velmi malého počtu příslušníků armády, může o vyslání rozhodnout Spolková vláda, pokud do 5 dnů poslanci nebudou požadovat vysvětlení, proč k vyslání dochází.

Právě v souvislosti s diskusí o účasti spolkové armády na operaci v zahraničí bylo oznámeno, že se na těchto akcích zúčastňuje už v nejrůznějších částech světa 8 tisíc vojáků spolkové armády. Tak v Kosovu, kde jich je nejvíce, 3800, v Bosně a Hercegovině je jich umístěno 1300 a v afghánském hlavním městě Kábulu 1570. V nejbližších dnech bude další asi 400 příslušníků spolkové armády pak vysláno do severoafghánského města Kundusu.

Po až nečekaně vysokém vítězství bavorských křesťanských demokratů -CSU v zemských volbách, sestavil nyní ministerský předseda Edmund Stoiber svou novou zemskou vládu. Nejenže snížilo 1 na 8 počet zemských ministerstev, ale povolal do vlády také další ženu, vrchní starostku města Neu Ulm, šestačtyřicetiletou Beátu Merkovou.

Tímto rozhodnutím Stoiber dosáhl, že jedna třetina členů vlády jsou právě ženy. Nejvlivnější mezi nimi je pak dcera bývalého bavorského ministerského předsedy France Josefa Strausse, Monika Holmayerová, která je ministryní školství a je často považována za nástupkyni Edmunda Stoibera v čele bavorské zemské vlády.

Poté co byl v Kalifornii zvolen guvernérem herec Arnold Schwarzenegger, se i ve Spolkové republice diskutuje, zda by tuto šanci měl při přímé volbě spolkového kancléře některý populární televizní moderátor nebo herec. A výsledek průzkumu byl překvapující, kdyby k podobné volbě došlo, což je samozřejmě téměř více než nepravděpodobné, tak by nejvyšší šanci být zvolen spolkovým kancléřem měl televizní moderátor Günther Jauch, jemuž by dalo hlas 49 procent voličů. Někteří komentátoři tento výsledek považují dokonce za varování spolkovému kancléři Schröderovi. Zvláště poté, co podle nejnovějších, v tomto týdnu zveřejněných preferencí by sociální demokracii volila už jen čtvrtina německých voličů, 25 procent, a křesťanské demokraty - CDU 51 procent.

autor: Rudolf Ströbinger
Spustit audio