Sísí zůstává egyptským prezidentem. Jeho podporou se netajil ani protikandidát

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí byl podle očekávání podruhé zvolen hlavou státu, když pro něj hlasovalo 97 procent voličů. Volební účast však dosáhla jen 41 procent, upozorňuje agentura AFP.

Jediný vyzyvatel Sísího, Músa Mustafa Músa, získal necelá tři procenta hlasů. Netajil se však podporou Sísího.

Zaregistroval se těsně před vypršením termínu, a zachránil tak volby před tím, aby se staly „závodem jediného koně“, píše AFP. Po volbách Músa přiznal, že doufal v desetiprocentní zisk. „Vím ale, jak je prezident Sísí nesmírně populární,“ prohlásil egyptský politik.

Všechny vážnější kandidáty volební komise z klání vyřadila nebo z něj byli vypuzeni, či dokonce zadrženi. V předchozích volbách v roce 2014, které se konaly po masových pouličních protestech proti Muslimskému bratrstvu, zvítězil Sísí, jenž svrhl islamistického prezidenta Muhammada Mursího. A to se skoro stejným výsledkem jako nyní, necelými 97 procenty hlasů.

Před čtyřmi roky však přišlo 47 procent voličů, výrazně víc než letos, kdy Egypťany ke „splnění vlastenecké povinnosti“ vybízel dokonce premiér Šaríf Ismáíl, připomíná AFP v jiném článku. A volební komise varovala ty, kdo budou hlasování bojkotovat, že mohou dostat pokutu ve výši v přepočtu necelých 600 korun.

Islamisté zůstávají neporaženi

K bojkotu naopak vyzývaly opoziční skupiny, které označily volby za frašku. Před hlasováním se nekonaly žádné debaty kandidátů a Sísí se neobjevil ani na jednom oficiálním shromáždění. Mluvil ale při řadě jiných příležitostí. Jednou řekl, že by si přál víc soupeřů. A zároveň popřel, že by jejich absence byla jeho vina.

Tank M60 egyptské armády

Po svržení Mursího v Egyptě následovaly zátahy proti islamistům a stovky jich byly zabity a uvězněny. Pak ale přišly i represe proti liberálním a levicově orientovaným aktivistům.

Na Sinajském poloostrově pak operují džihádisté, kteří zabili stovky policistů, vojáků i civilistů. Prezident Sísí dal armádě v listopadu tříměsíční lhůtu, aby takzvaný Islámský stát na Sinaji porazila.

Později termín prodloužil a začátkem února zahájily ozbrojené síly zatím nejrozsáhlejší tažení proti povstalcům. Útoky džihádistů však pokračují dál. Sísí mezitím spustil hospodářské reformy, které uvítali zahraniční investoři. Opatření jsou však tvrdá a podepsala se na prezidentově popularitě, uzavírá AFP.

autor: gzb
Spustit audio