Sinolog Martin Hála: Lidé mají dost mlhavou představu o tom, co Čína představuje a kudy se ubírá

26. květen 2016

Projekt Sinopsis má za cíl sloužit především českým médiím, odborníkům a specialistům, kteří se zabývají Čínou a píší o ní. Jak v Interview Plus vysvětluje sinolog Martin Hála, jsou obsahem tematické přehledy o dění v Číně v oblasti mediální, společenské a kulturní. Jednou z oblastí jsou také texty, které například vysvětlují pojmy a termíny.

„Některé fenomény, které jsou spojeny s Čínou, tak se o nich často píše, často hovoří a ne vždy jsou chápány v celé své šíři a obsahu,“ říká sinolog Martin Hála.

Obsah webu, o kterém hovoří s Michaelem Rozsypalem, je vytvářen týmem doktorandů a učitelů, kteří jsou všichni členy sinologické obce. Projekt je financován svépomocí. Co je jeho cílem?

„Nepředpokládáme, že změníme media, ale chceme jim pomoci tím, že jim dodáme vertikální pohled – hlubší, dlouhodobější a také regulérnější,“ říká Hála.

Předsudky? Spíš všeobecný chaos


V pohledech české společnosti na Čínu panuje poměrně velký zmatek, a to zejména v posledním období, kdy se stává dominantním tématem našeho domácího diskurzu. Martin Hála

Podlé Hály většinou mají lidé velmi mlhavé představy o tom, co Čína představuje a kudy se ubírá. Spíše než předudky podle něj panuje všebecný chaos mezi lidmi a tím, jak o ní mluví.

„Velmi často se k Číně vztahujeme prostřednictvím naší vlastní zkušenosti s komunistickým režimem z doby před rokem 89. Což nám částečně pomáhá, ale částečně to naši situaci stěžuje, protože ten čínský model se od té doby velice výrazně posunul a tím prizmatem období před rokem 89 by byl k nepoznání. Čína je hybridní model, který je potřeba trpělivě přibližovat a vysvětlovat.“

Hála zmiňuje termíny, kterými se definuje model současné Číny: byrokratický kapitalismus pod vedením jedné strany nebo národní socialismus.

„Na Čínu se můžeme dívat jako na celek podobný Evropě, která kdysi také představovala přinejmenším kulturně jednolitý celek, ale posupně dala zrod národním státům. V Číně tento přerod nikdy neproběhl, ale ty rozdíly v rámci Číny jsou vlastně srovnatelné v rámci Evropy.“

Tento měsíc je to padesát let od vypuknutí kulturní revoluce v Číně. Jak se proměňuje komunistická strana Číny? „Ta absolutní totalitní kontrola komunistické strany vůči obyvatelstvu je charakteristická pro období před rokem 1978. Poté se systém velmi znatelně rozvolnil. Komunistická strana si uchovává kontrolu jen nad určitými strategickými oblastmi. V Číně, v každodenním životě, je značná autonomie pro jedince. Jsou to skutečně jen taková ta klíčová odvětví, která komunistická strana kontroluje."

Poslechněte si celé Interview Plus s hostem Michaela Rozsypala a dozvíte se víc.

Spustit audio