Silvestr 2018 s pořady mírného pokroku v mezích zákona

28. prosinec 2018

Tento rok se vrátíme k předešlým silvestrům a vybereme z nich ty nejlepší programy. Kritériem výběru je míra posluchačského zájmu v průběhu minulých let o jednotlivá „čísla“ silvestrovských férií.

Monografická silvestrovská celodenní vysílání se ve vltavském programu stala tradicí. Začali jsme s brouky. Sami jsme byli tehdy, tedy v roce 2002, překvapeni, jak silně je ten hmyz zastoupen nejen v dějinách umění, ale i v kreacích současných umělců. Pokračovali jsme vodním silvestrem, následoval zločin a trest, umělé bytosti, železnice, oheň, vzduch, Velká Británie, následující rok jsme se rozhodli pro nostalgickou výpravu do časů dunajské monarchie, dále jsme se věnovali kontinentu vůní, chutí, barev, to znamená gastronomii ozvláštněnou mrazivou zápletkou, která vyplynula z našeho zájmu o evropský sever. V roce 2013 jsme se zaměřili na život a dílo Jaroslava Haška a Bohumila Hrabala, pak přišla na řadu hudba. Po silvestrovsky vděčných kreacích na téma Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina! jsme zkoumali Ameriku, samozřejmě s potřebnou nadsázkou. A loni jsme se pokusili uchopit nesnadný fenomén kaváren. A vždycky jsme byli znovu překvapeni: měli jsme tolik nápadů, že 24 hodin nám nestačilo.

Co spojovalo všechna tato silvestrovská vysílání na stanici Vltava? Bylo to především využití všech vltavských žánrů: prózy, poezie, rozhlasové hry, dokumentu, hudby. Jeden z vrcholů našich silvestrů představovala operní představení.

Tyto pořady si získaly značnou posluchačskou oblibu, v kontextu vysílání českých televizních a rozhlasových stanic přinášejí program určený náročnějším posluchačům, kteří nejsou příznivci estrádního veselí ani na Silvestra.

Vzpomínkový silvestr 2018

Začínáme představením dvou možná nejzdatnějších vypravěčů české literatury Strýce Pepina a Josefa Švejka. V pořadu Miloše Doležala se vydáme vydat po stopách Josefa Hrabala a Josefa Švejka s Tomášem Mazalem a Richardem Haškem.

Z naší velké programové nabídky především připomínáme humoristický cestopis Josefa Richarda Vilímka: Z Prahy k Baltickému moři v balonu, který v sedmi patnáctiminutových pokračováních bude celé silvestrovské vysílání prostupovat. Výborný rozhlasový zážitek slibuje skvostné herecké obsazení v čele s Petrem Nárožným.

Z prvního celodenního silvestrovského vysílání o broucích jsme vybrali pořad Pavla Kosatíka Český Sigmund Freud o proslulém českém psychoanalytikovi Bohuslavu Broukovi.

Z poezie určitě zaujme lyrika z uzenářské kuchyně Josefa V. Jabulky ctěného píseckého řezníka a uzenáře. A básníka.

Z odpoledních pořadů doporučujeme čtení Ivana Trojana z kuriózních vzpomínek Josefa Bureše, jejichž obsah naznačuje obšírný název pořadu: Jak jsem v devětačtyřicátém utekl hledat svobodu do Sovětského svazu, ve zdraví přežil vězení a vyhnanství a zase se vrátil domů.

Dominantami večerního vysílání bude rozhlasová inscenace veselé hry o národním neštěstí Ivy Peřinové Krásný nadhasič aneb Požár Národního divadla nebo volné pokračování cyklu Polní pošta komponovaného z dopisů a deníků vojáků z front první světové války. Silvestrovské vydání Polní pošty jsme nazvali Strýček z Ameriky. Z popůlnočních pořadů vybíráme Čtverylku vrahounčinu s podtitulem Zločinné básně Eberhardta Hauptbahnhofa s komentářem Václava Jamka a trestuhodnou hudební produkcí Petra Patočky.

Atmosféru celého programu samozřejmě dotvářejí hudební pořady osvědčených spolupracovníků naší stanice Pavla Klusáka, Petra Dorůžky, Luboše Zajíčka, o předpůlnoční náladu se postará Josef Třeštík svým výběrem britské „silvestrovské“ hudby.

A ani v tom letošním vzpomínkovém vltavském silvestru nemůže chybět tradiční horoskop na rok 2019 našeho hvězdopravce Vítězslava Čížka. Budeme ho natáčet v posledních hodinách letošního roku a jistě nejsme sami, kdo jsou na jeho znění velmi zvědaví.

autor: Jiří Kamen
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.