Silikonové implantáty se používají už 55 let. Jejich vývojem se zabýval i Otto Wichterle

16. březen 2017

První voperování silikonových implantátů proběhla právě 16. března 1962. Za jejich vznikem stála dvojice amerických lékařů Frank Gerow a Thomas Cronin. O plastickou operaci za pomoci takzvaných silikonů je zájem dodnes. A nejen u žen.

Takzvané silikonové poprsí se dá podle lékařky Evy Dřevínkové poznat snadno, a to pouhým pohledem. Stačí aby se žena předklonila. „U ženy, která má své prsy, bude tvar kónický. U ženy s implantáty budou kulatější,“ popisuje doktorka Dřevínková.


Vývojem prsních implantátů se zabýval v šedesátých letech také slavný český vědec Otto Wichterle a jeho tým. Výsledkem jejich práce byly takzvané hydrony - jejich výplň tvořil speciální gel, ze kterého se dělaly i první kontaktní čočky. Takový implantát ale po čase v těle pacientky zvrdl doslova na kámen. Dalšímu výzkumu na tomto poli už politická situace v tehdejším Československu nepřála, stát vědce finančně nepodpořil.

V současné době lékaři zvětšují poprsí nejen silikonem. Umí ho vymodelovat také takzavnou autoaugmentací, která využívá vlastní tuk pacientky odebraný při liposukci. Často pomáhají i pacientkám, kterým museli lékaři prsy kvůli onkologickému onemocnění odstranit. „Pro získání objemu rekonstruovaného prsu lze použít mikrochirurgický přenos vlastní tkáně nebo silikonových implantátů,“ vysvětluje plastický chirurg Josef Kulhánek.

V Brazílii, která patří mezi největší spotřebitele silikonových implantátů na světě, stále častěji sahají po silikonovém vylepšení i muži. Nejčastější operací je stejně jako u žen vložení implantátů do prsních svalů, aby muži vzbudili dojem, že mají vypracovanější hrudník.

Silikony ovšem muži využívají také ke zvětšení objemu lýtek, tedy tělesné svalové partie, která se cvičením a posilováním buduje velmi těžce. Módní jsou také implantáty do hýžďových svalů, ovšem v tomto případě se muži musejí připravit na delší zotavování než u jiných operací.

autor: jaw
Spustit audio