Signal Festival přibližuje široké veřejnosti nové formy umění, říká jeho zakladatel Pošta

30. červen 2022

„Je to kombinace veřejného prostoru, pražské architektury a městské zástavby s novými formami umění, potažmo digitálním uměním,“ říká o Signal Festivalu Martin Pošta, který ho v roce 2013 založil.

„Posláním festivalu je přibližování různých forem umění široké veřejnosti. I proto byl postaven jako bezbariérový jak ekonomicky, tak sociálně.“

Pošta je zakladatelem několika významných kulturních akcí a dlouholetým manažerem v oblasti kultury. Narodil se v Chorvatsku, ale v hovoru to poznat není.

„Já jsem rodilý Chorvat, maminka je Češka. Táta studoval na FAMU filmovou kameru, pracoval v chorvatské televizi. A jak existuje jakási Družba nebo pospolitost těch filmových a televizních profesionálů, tak se zákulisně dozvěděl, že se něco chystá. Tehdy to bylo plánované ostřelování Záhřebu, který nakonec odnesl jen vysílač,“ vysvětluje, proč se s rodinou v dětství odstěhovali do Česka. 

O studiu v Novém Mexiku, brigádách na Karlovarském filmovém festivalu i o Bitcoinu si poslechněte v audiozáznamu pořadu Hovory.

autoři: Vlastimil Ježek , knem
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.