Šídlo: Jsme svědky nejvážnějšího konfliktu mezi částí vlády a prezidentem

15. květen 2017

Ministryně školství Kateřina Valachová z ČSSD podá demisi. Říká, že se nechce stát vicepremiérovi Andreji Babišovi z hnutí ANO záminkou k tomu, aby odvracel pozornost od svých problémů. Babiš totiž prohlásil, že kauza zneužitých sportovních dotací svědčí o zkorumpovanosti sociální demokracie.

Šéfreportér serveru Seznam Zprávy Jindřich Šídlo považuje Kateřinu Valachovou za relativně úspěšnou ministryni, která se sice nevyhnula jistým kontroverzím, ale sociální demokraté v ní našli člověka, který po vzrušené době Marcela Chládka situaci na ministerstvu školství uklidnil.

„To, co udělala, bývalo v minulosti zcela běžné, například během vlády Petra Nečase. (…) Není to nic, co by stavělo laťku politické kultury výš, než bývala, ale je dobře, že to ministryně udělala,“ komentuje Šídlo a dodává, že to není nic, čím by se přiznávala k vině, nebo co by mělo ukončit její politickou kariéru.

Vládní krize ovlivnila i cestu prezidenta Miloše Zemana do Číny. Té se nezúčastní tři ministři za sociální demokracii a lidovci včera prezidenta vyzvali, aby cestu odložil. „V tuhle chvíli jsme svědky nejvážnějšího konfliktu mezi větší částí vlády a prezidentem,“ hodnotí situaci Jindřich Šídlo.

Spustit audio