Shakespeare se svatbou spěchal kvůli Anninu těhotenství, o jejich manželství ale moc nevíme

28. listopad 2017

Snad každý umí vyjmenovat několik her Williama Shakespeara. Víme, jak psal, tušíme, jak žil, ale o jeho manželství moc dokladů nemáme. O existenci paní Shakespearové ale není pochyb – jmenovala se Anne Hathawayová. Od jejich svatby dnes uplynulo 435 let.

Svatba osmnáctiletého Williama Shakespeara s šestadvacetiletou Anne Hathawayovou vypadala jinak než tajný sňatek Romea a Julie – i když jistý podobný rys by se našel. William a Anna se svatbou spěchali, jak říká anglista a překladatel Martin Hilský:

„Všichni museli před svatbou učinit tři ohlášky, výjimečně bylo možné učinit jen jednu, a to byl případ Williama Shakespeara. Svatba se konala následujícího dne, 28. listopadu roku 1582.“

První dcera Zuzana se manželům narodila už v květnu následujícího roku. „To znamená, že Anne Hathawayová byla těhotná předtím, než si Shakespeara brala, což byla docela běžná praxe, třebaže v Shakespearových hrách je to právě naopak,“ popisuje Hilský.

V roce 1585 přišla na svět dvojčata Hamnet a Judita. Pak následuje sedm takzvaných ztracených let, kdy o Shakespearovi neexistuje žádný záznam – neví se, kdy přesně odešel do Londýna, ani jak se stal dramatikem. Jisté je, že manželku se třemi dětmi nechal ve Stratfordu.

Peníze a návrat po 21 letech

Malý Hamnet zemřel v 11 letech. Zda byl Shakespeare na jeho pohřbu, nevíme. Rodinu ale navštěvoval a staral se o ni. „Z Londýna posílal peníze, a to slušné, protože se mu dařilo, a rodinu po ekonomické stránce opravdu nezanedbával. Svým způsobem na ni neustále myslel,“ domnívá se anglista a dodává, že Anne byla schopná hospodářka.

Logo

Do Stratfordu se Shakespeare vrátil po roce 1613, kdy vyhořelo londýnské divadlo Globe. „Já si nedovedu představit, co nastalo, když se Shakespeare nastěhoval zpátky, po jednadvacetileté absenci – co tomu říkala jeho manželka,“ komentuje dramatikův návrat k rodině Hilský.

Další zmínka o Anně je v Shakespearově závěti – odkázal jí „druhou nejlepší postel“. Podle Martina Hilského to bylo neobvyklé, protože to není mnoho.

William Shakespeare zemřel v roce 1616. Pochovali ho v kostele Nejsvětější Trojice ve Stratfordu. „Stratfordští občané si ho velmi vážili, a to i přes ostré rozpory, které mezi nimi a Shakespearem byli právě v těch dvou letech, kdy se definitivně vrátil z Londýna. Vrátil se jako věhlasný dramatik.“

Anne přežila svého muže o sedm let. Je pohřbená vedle svého manžela ve Stratfordu. Jeho rod pokračoval do další generace a poté vymřel, uzavírá Martin Hilský.

autor: hbe
Spustit audio