Sexuální revoluce, Hollywood a vrah Manson. Tarantino znovu krouží kolem třaskavých témat

21. listopad 2017

Jeden z nejkontroverznějších filmových režisérů současnosti Quentin Tarantino dokončil scénář svého devátého filmu. V pozadí děje by měly hrát roli také vraždy Charlese Mansona. Server Deadline spekuluje také o hereckém obsazení a hvězdnými jmény rozhodně nešetří. Pro hlavní mužské role si Tarantino údajně vybírá mezi Tomem Cruisem, Bradem Pittem a Leonardem DiCapriem. Roli Sharon Tate, Mansonovým kultem zavražděné manželky režiséra Romana Polanského, nabídl herečce Margot Robbie.

Důvěru do Quentina Tarantina a jeho filmu vložilo studio Sony Pictures, zaplatí za něj zhruba sto milionů dolarů. Do kin by měl jít v červnu za dva roky a bude podle očekávání nevhodný pro mládež do 17 let.


Scénář má být o konci šedesátých let a sedmé dekádě, která je pro Tarantina klíčová. Jindřiška Bláhová

Podle filmové kritičky Jindřišky Bláhové není scénář primárně o vraždách Charlese Mansona. „Myslím si, že je Tarantino inteligentní filmař, na to, aby dělal nějakou bulvární exploataci nešťastné události,” říká.

„Na druhou stranu u něj není násilí nikdy samoúčelné, vždycky je navázané na vývoj postav. Tím, jak je přehnané, je nepříjemně realistické. Scénář má být o konci šedesátých let a sedmé dekádě, která je pro Tarantina klíčová,” popisuje Bláhová.

Pouze okrajové téma

Charles Manson

Ani filmový kritik Jan Gregor se neobává bulvarizace tragických událostí okolo vraha Charlese Mansona. „Když Tarantinovi novináři předhazovali, jestli to není necitlivé téma, odpovídal, že to bude jen okrajové téma filmu, který se bude týkat atmosféry konce 60. let, sexuální revoluce a jejího dohasínání,” říká.

Bláhová upozorňuje, že zmíněná doba není dobou Charlese Mansona. „Ta doba je podstatně plastičtější, Charles Manson představoval jeden fragment, který pro Ameriku znamenal definitivní ztrátu nevinnosti. Je to událost tragická a šokující, ale že by poznamenala tragicky paměť Hollywoodu, to si nemyslím,” podotýká.

Hvězdy se mu vnucují


Tarantino si, ač má na kontě zatím jen osm filmů, vypěstoval pozici člověka, kterému se hvězdy musí spíše vnucovat. Jan Gregor

Gregor upozorňuje, že máme zatím pouze velmi nejasnou představu o ději filmu. „Objevily se první zprávy, podle kterých by mělo jít o sondu do Hollywoodu tehdejší doby, hlavním hrdinou by měl být televizní herec, který se snaží prosadit.”

Jména jako Tom Crusie, Leonardo DiCaprio nebo Brad Pitt mohou být podle Jindřišky Bláhové jen prvotní fází propagace. „Tento rys si ale Tarantino pěstuje, rád dává role nepravděpodobným hercům. V Pulp Fiction takto nastartoval vyhaslou kariéru Johnu Travoltovi,” vysvětluje.

„Čím víc takových osobností se podaří Quentinu Tarantinovi do toho filmu nacpat, tím to bude pro diváky větší zábava. Tarantino si, ač má na kontě zatím jen osm filmů, vypěstoval pozici člověka, kterému se hvězdy musí spíše vnucovat,” dodává Jan Gregor.

autor: mmk
Spustit audio