Severní Korea ve velkém vyváží drogy

28. květen 2003

V úterý zadržela australská policie pašovanou zásilku vysoce kvalitního heroinu. 75 kilogramů drogy bylo schováno v křoví nedaleko pobřežního města Lorne, v australském státě Victoria. Do země se dostalo na palubě severokorejské dopravní lodi "Pong Su", na níž australští policisté již před měsícem našli 50-kilový balík heroinu. Vyšetřovatelé předpokládají, že dalších asi 25 kilogramů drogy se utopilo, nebo bylo utopeno, v moři. Loď se australským jednotkám zvláštního nasazení podařilo zadržet 15. dubna - a to až po čtyřdenní dramatické honičce.

Všech 34 členů posádky bylo následně zatčeno. Mezi nimi se podle britského listu Financial Times nacházel také Čoj Dong Song, údajně představitel vládnoucí Severokorejské strany pracujících. To by naznačovalo, že do pašování zásilky byla zapojena nejvyšší politická místa v Pchjongjangu. Severokorejské velvyslanectví v Canbeře tuto informaci pochopitelně dementovalo.

Oněch celkem 125 kilogramů heroinu z lodi "Pong Su" o hodnotě zhruba 145 milionů amerických dolarů, který australské bezpečnostní síly zadržely, však podle všeho zdaleka není ojedinělým pokusem vyvézt ze severní části Korejského poloostrova drogy. Podle zprávy amerického ministerstva zahraničí o situaci na mezinárodním trhu s narkotiky, kterou cituje Financial Times, vyrábí Severní Korea především omamné látky patřící do skupiny meta-amfetaminů, tedy hlavně heroin. Ten potom dováží zejména do Japonska a úzce přitom spolupracuje s tamním podsvětím. Vše se přitom děje s vědomím pchjongjangské vlády.

To dokládá i dva roky starý incident, při němž se japonská pobřežní hlídka dostala do přestřelky se severokorejským špionážním plavidlem, jehož posádku následně donutila kapitulovat. 30 metrů dlouhá loď byla zadržena a na její palubě mimo jiné objeven mobilní telefon. Záznam z něj uskutečněných hovorů dokládá, že posádka lodi byla ve spojení s představiteli japonského podsvětí.

Podle již zmíněné zprávy amerického ministerstva zahraničí představuje Japonsko jedno z největších odbytišť drog ze skupiny amfetaminů na světě. A Severní Korea tento trh zásobuje - odhaduje se, že její exporty pokrývají přes 40 procent japonské poptávky. Politici v zemi vycházejícího slunce proto začínají požadovat, aby Tokio zaujalo vůči Pchjongjangu tvrdší přístup. Více než o úplných hospodářských sankcích, které by vyžadovaly souhlas Rady bezpečnosti OSN, se v této souvislosti mluví o jakýchsi "polosankcích". Ty by zahrnovaly například pravidelnější kontroly severokorejských lodí plavících se k japonským břehům a přísnější opatření proti japonským zásilkám do Severní Koreje.

O těchto a dalších tématech chce japonský premiér Juničiro Koizumi začátkem června v Tokiu jednat s jihokorejským prezidentem Ro Moo Hyunem. Běžným Japoncům zatím skutečnost, že mezi jejich zemí a Severní Koreou kvete nelegální obchod s narkotiky, připomíná ona před 2 lety zadržená severokorejská špionážní loď, kterou nyní vystavuje tokijské Muzeum námořnictví. Podle všeho by se měla stát návštěvnickým hitem sezóny.

autor: Šárka Daňková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.