Severní Korea dala opět najevo, že se jen tak nemíní vzdát svého jaderného programu

18. srpen 2003

Opatrný krok vpřed, následovaný dvěma kroky vzad, navíc do předem pečlivě připravených pozic. Přesně taková je politika Severní Koreje v krizi kolem jejího jaderného programu. Jestliže to obecně platí o celých deseti měsících trvání krize, tím spíše je to pravda v posledních týdnech. Přitom právě v poslední době se zdálo, že spor by přece jen mohl mít řešení. Onou nadějí jsou mnohostranné rozhovory, které se mají uskutečnit příští týden v Pekingu za účasti Severní Koreje, Spojených států, Číny, Ruska, Japonska a Jižní Koreje.

Krokem vpřed je ochota Pchjongjangu účastnit se mnohostranných a nikoliv pouze dvoustranných americko-severokorejských rozhovorů. Dvěma kroky vzad jsou ale podmínky, se kterými Severní Korea do rozhovorů hodlá vstoupit. Severokorejský režim v pondělním komuniké agentury KCNA oznámil, že pokud Spojené státy nezmění nepřátelskou politiku vůči němu, pak při rozhovorech v Pekingu prohlásí, že se svých jaderných zbraní nemůže zbavit.

To, co Severní Korea po Spojených státech požaduje, není žádnou novinkou. Pchjongjang chce podpis smlouvy o vzájemném neútočením, navázání diplomatických vztahů a záruky, že Spojené státy nebudou narušovat severokorejské obchodní aktivity. Tyto požadavky je ovšem nutné zasadit do odpovídajícího kontextu a tak je převést do srozumitelné řeči. Teprve pak se ukáže, proč jsou severokorejské podmínky prakticky nesplnitelné a proč tvrdohlavé trvání na nich vylučuje jakékoliv kompromisní řešení krize.

Pakt o neútočení a diplomatické uznání by severokorejskému režimu poskytly bezpečnostní záruky a značně vylepšily jeho postavení na mezinárodní scéně. Splněním třetí podmínky, kterou je podle Severní Koreje, cituji: "Nenarušování zahraničního obchodu", by si Pchjongjang pojistil pokračování příjmů z nelegálního obchodu se zbraněmi a omamnými látkami. Odhaduje se, že z takového obchodu Severní Korea ročně získává až miliardu dolarů. To vše by si Severní Korea vynutila nepřijatelným jaderným vydíráním.

V pondělím komuniké vrací Pchjongjang celou krizi do bodu, ze kterého alespoň zdánlivě neexistuje žádné rozumné východisko. Pravděpodobnější vysvětlení bude ale mnohem prozaičtější a bude spadat do logiky dosavadního chování Severní Koreje. Taktika založená na střídání náznaků vstřícnosti s teatrálně výhrůžnými gesty, jen dostává v souvislosti s chystanými rozhovory v Pekingu aktuálnější rozměr. Je ale třeba upozornit že Severní Korea nezůstala u jediného siláckého gesta.

Pchjongjang rovněž v pondělí oznámil, že ruší účast svých sportovců na Universiádě, která začíná koncem tohoto týdne v sousední Jižní Koreji. Oficiálním důvodem k bojkotu her, kterých se zúčastní zástupci 170 zemí světa, je obava o bezpečnost severokorejské delegace. Koncem minulého týdne proběhly v Jižní Koreji protestní akce, namířené proti politice severokorejského režimu. Pro Pchjongjang je proto Jižní Korea, cituji "nebezpečným místem".

Nebezpečným místem ovšem přičiněním Severní Koreje se v pondělí opět ukázala být oblast podél linie, která dělá výsostné vody obou korejských států ve Žlutém moři. Jihokorejská hlídka byla nucena varovnými výstřely přimět k ústupu severokorejské plavidlo,které proniklo do jihokorejských vod. Incident, který se obešel bez zranění, je už druhou podobnou událostí v průběhu jediného týdne.

Fakt, že se od začátku tohoto roku jedná o celkově už 15. pokus Severokorejců o průnik do jihokorejských vod, dobře ilustruje, jak neklidnou oblastí tato část Žlutého moře tradičně je. Připomeňme, že v loňském roce a také před třemi lety si námořní střety vyžádaly dokonce oběti na životech. Není pochyb o tom že zvýšená intenzita provokačních akcí tohoto druhu z poslední doby je součástí nátlakové strategie Severokorejců.

Není to ale pouze Severní Korea, která naznačuje, že chce do jednání v Pekingu vstoupit z co nejsilnějších výchozích pozic. Americký deník New York Times v pondělí napsal, že Spojené státy připravují námořní cvičení, zaměřená na zadržování plavidel s podezřelým nákladem. Cvičení s širší mezinárodní účastí mají proběhnout příští měsíc v Korálovém moři nedaleko Austrálie. Podle nejmenovaného vládního zdroje, na který se americký list odvolává, jde o součást tlaku, kterým chce naopak Washington přimět ke změně chování nevyzpytatelný severokorejský režim.

autor: Bohumil Šrajer
Spustit audio