Setkávání s příběhy doživotních vězňů se mě opravdu dotklo, vzpomíná vězeňský kaplan Kocián

19. leden 2023

„Ze začátku jsem trávil den ve věznici Valdice s kolegou. Ten tam pracoval a pro mě to byla jedna z položek, kterou se mohu zaučit ve zkušebním období. Ale pobytem tam s osudy, s příběhy těch lidí – a jestli si to dobře pamatuji, tak průměrný čas odsouzeného ve Valdicích je 14 let, tedy tráví tam velkou část svého života –, zvlášť s doživotními vězni, se mě dotklo,“ popisuje své začátky vězeňský kaplan Aleš Kocián.

Čtěte také

„Tato práce mě zaujala a nepřišel jsem tam jednou, dvakrát nebo pětkrát, ale chodil jsem tam s kolegou pravidelně,“ dodává.

„Musím říct, že to bylo velmi posilující období. Pak jsem nastoupil na své vlastní kazatelské místo, tam jsem na to neměl úplně prostor a čas a koketoval jsem s tím, že bych se stal armádním kaplanem,“ naznačuje.

Poslechněte si celé Hovory, dozvíte se, že odsouzené ženy u něj hledají nejčastěji praktickou pomoc s běžnými problémy. Chtějí si promluvit o své nemoci, strachu (i smyšleném) o děti nebo o tom, co budou dělat na svobodě. Moderuje Tatiana Čabáková. 

Spustit audio

Související