Sestra Kim Čong-una je na politickém vzestupu

1. prosinec 2014

Konečně se potvrdily zvěsti, které ve světových médiích kolovaly celý rok – Kim Jo-čong, mladší sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, posiluje moc.

Poprvé se na veřejnosti objevila na pohřbu svého otce před třemi lety a pak znovu vedle bratra v den voleb letos v březnu, píše americký časopis Time. Už tehdy experti spekulovali o jejím politickém vzestupu, ale až doteď to byly pouze teorie.

Ve čtvrtek Kim Jo-čong navštívila studio animovaného filmu a severokorejská média ji označila za „zástupkyni ředitele oddělení“ Ústředního výboru vládnoucí komunistické Strany práce.

Ještě v březnu ji nazývala „vysoce postavenou představitelkou“. Jaká je role „zástupkyně ředitele oddělení“, není jasné, ale už fakt, že má oficiální titul, ukazuje, že její úloha je významná.

Čtěte také

Kdo je Kim Jo-čong? Koreanisté se domnívají, že je jí 26 nebo 27 let a s bratrem má vřelé vztahy. Jejich otec Kim Čong-il měl čtyři manželky a nejméně sedm dětí, ale Kim Čong-un a Kim Jo-čong měli stejnou matku Ko Jong-hui.

Rodina severokorejského vůdce žila v naprosté izolaci v hlídaném areálu, kam nesměl nikdo kromě příbuzných a nejbližších přátel.

Někdy v polovině 90. let, kdy byl v Severní Koreji hladomor, poslal vůdce obě děti do školy ve Švýcarsku. Studovaly pod pseudonymy, aby si uchránily soukromí a zůstaly v bezpečí. O jejich pobytu existuje dodnes překvapivě málo informací.

Kim Jo-čong, mladší sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, nejspíš posiluje moc

Když se vrátily domů, Kim Jo-čong zřejmě chodila na univerzitu, ale detailů je málo. Její postavení v rodinném klanu se začalo rýsovat až na pohřbu otce, kdy kráčela po bratrově boku.

Analytikové si však dodnes nejsou jisti, co přesně Kim Jo-čong dělá. Několikrát byla vyfotografována ve společnosti bratra, často na „prohlídkách terénu“, jak severokorejská média nazývají vycházku.

To vyvolalo teorie, že Kim Jo-čong je jakousi „režisérkou událostí“, která bratrovi řídí harmonogram a doprovází ho na cestách. Pokud by tomu tak bylo, měla by přístup k mnoha informacím. Podle odborníků je možné, že Kim Jo-čong patří k několika málo lidem, jimž severokorejský vůdce plně důvěřuje.

Její přítomnost po bratrově boku je plná symbolů. Když se vedle něj objevila letos v březnu, bylo to nedlouho po zmizení její tety Kim Kjong-hui. Nikdo ji nespatřil od konce roku 2013, kdy byl popraven její manžel Čang Song-tchek, ale předtím byla blízkou poradkyní Kim Čong-una a zastávala vysoké partajní funkce.

Podle expertů dnes Kim Čong-un vytlačuje starou elitu, která byla loajální jeho otci. Mají ji nahradit noví a mladší lidé, kteří budou zcela oddáni mladému vůdci, a to je i důvod vzestupu Kimovy sestry, vysvětluje server časopisu Time.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio