Seriál o cukru: Sladíte bílým jedem, nebo hnědou laskominou?
Pokud hledáte zdravější variantu, jak si osladit život, po poslechu příspěvku možná zvolíte tu třetí: ani bílý, ani hnědý, prostě žádný...
Traduje se, že hnědý cukr ze třtiny je zdravější než cukr bílý z cukrové řepy. Barva cukru vám ale o jeho původu neřekne vůbec nic. I řepný cukr je před rafinováním hnědý a bílý, tedy rafinovaný cukr, může být i ze třtiny.
A proč se tedy hnědý cukr prodává? Jeho hlavní složku tvoří stejně jako u bílého cukru sacharóza, ale kvůli dalším látkám, „necukrům“ - tukům či vitamínům a dalším látkám, prostě lépe chutná. Je jich ovšem minimální množství, a hnědý cukr tak rozhodně není zdraví prospěšnější. A levné hnědé cukry rozhodně nejsou ze třtiny. Jsou „dotažené“ karamelem...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.