Sladký seriál vědecké redakce. Vše, co jste chtěli vědět o cukru
Cukr jako cukr
Řepný nebo třtinový? Podle profesorky Jany Dostálové z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, jde z pohledu chemie o totéž: „Z hlediska chemického složení jsou oba ty cukry stejné chemické individuum, tedy sacharóza.“
Související
-
Seriál: V jaké kondici je česká zemědělská půda?
Vědecká redakce připravila další seriál – tentokrát zaměřený na kvalitu půdy. Prozradíme, čím jsou prospěšné takzvané plechové krávy nebo proč bychom měli znát půdní mapy.
-
Seriál: Nadšení i obavy z umělé inteligence
Redaktoři vědecké redakce se zaměřili na umělou inteligenci ve všech jejích podobách a také na problémy i třecí plochy, které přináší.
-
Hokej je věda! Jak se chystá led a proč je každá hokejka jiná?
Jak vypadá výroba profesionální ledové plochy a jaká voda je k tomu nejlepší? Jak vznikají puky pro mistrovství světa? A proč je každá hokejka jiná?
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.