Seniorka vypila hrnek dezinfekce. Záchranářům řekla, že se bála nákazy covidem-19

13. květen 2020

Středočeští záchranáři vyjížděli minulý týden k seniorce z domu s pečovatelskou službou, která kvůli obavám z možné nákazy koronavirem vypila dezinfekci. Požití chemikálie u ní vyvolalo silné zvracení a záchranáři ji museli převézt do nemocnice v Hořovicích na Berounsku. Seniorka záchranářům řekla, že si dezinfekci ze zásobníku napumpovala do hrnečku ve společenské místnosti. Záchranná služba o tom informovala ve středu na facebooku.

Záchranáře ze Zdic do domu s pečovatelskou službou přivolal minulý týden tamní personál. Seniorka podle pečovatelů nekomunikovala a silně zvracela. Ještě před přivoláním záchranky ji museli pomáhat ze společenské místnosti na pokoj.

„Záchranáři se dozvěděli, že nebyla skoro schopna chůze a že z jejího hrnku na kávu je cítit divný zápach,“ uvedla středočeské záchranka na svém facebookovém profilu.

„Po vyšetření a zajištění pacientky záchranáři doslova očicháním dospěli k závěru, že se jedná o dezinfekci. Podle pachu pak i určili druh dezinfekce a našli zásobník umístěný nedaleko společenské místnosti, ve kterém byl přípravek Anti-COVID.“

Seniorku proto záchranáři přepravili do hořovické nemocnice. „Pacientka už byla propuštěna. Hospitalizována byla dva dny,“ uvedla ve středu pro iROZHLAS.cz mluvčí nemocnice Petra Horáková. Blíže její aktuální zdravotní stav s ohledem na lékařské tajemství komentovat nechtěla.

Strach z covidu

Žena záchranářům řekla, že se vypitím dezinfekce chtěla bránit nákaze nemocí covid-19. Proto si to hrnečku na kávu napumpovala přibližně 200 mililitrů chemikálie. Záchranáři na sociální síti zároveň vyzvali k bližšímu kontaktu se seniory, kteří mohou mít ze současné situace strach.

„Bojí se, protože ví, že patří do rizikové skupiny, neumí si vyfiltrovat informace, které se na ně valí z médií. Potřebují se svěřit, potřebují vaši radu a uklidnit,“ dodala záchranná služba na facebooku.

Spustit audio