Senátoři navrhují zrušení nulové tolerance alkoholu pro cyklisty

25. říjen 2018

Cyklisté se možná brzy vyhnou vysokým pokutám za jízdu pod vlivem alkoholu. Skupina 12 senátorů z různých klubů totiž usiluje o zrušení nulové tolerance právě pro cyklisty. Navrhují, aby mohli mít v krvi půl promile alkoholu a to v případě, že pojedou po cyklostezce nebo málo frekventované silnici III. třídy. Se speciálními brýlemi, jsme zjišťovali mezi náhodnými cyklisty, jestli odhadnou, jaké množství alkoholu je přibližně půl promile.

„Pivo si někdy dám. Byl bych pro. Půl promile mi připadá jako nízká hranice. To jsou dvě piva, ne?“ odhaduje cyklista Ondřej. „Když jezdí někam dál, tak si myslím, že by to nebylo dobré. Když jedu s manželem, tak my nepijeme. Když se nepije za volantem, tak by se nemělo pít ani na kole,“ říká další cyklistka.

Na jedné cyklotrase projížděla se sluchátky v uších i mladá slečna Barbora. Její typ na půl promile byla dvě malá piva. Alkohol by cyklistům povolila. Když si ale speciální brýle vyzkoušela, svůj názor změnila.

Za jízdu na kole pod vlivem alkoholu na hranici půl promile hrozí teď až dvacetitisícová pokutá. Senátoři ji v návrhu chtějí snížit pro cyklisty jen na 500 korun. A to kritizuje například BESIP, pokračuje jeho šéf Tomáš Neřold. „To je vlastně už taková tolerance alkoholu na silnici v jakékoli míře, protože to opravdu není odrazující pokuta.“

Čtěte také

Podle zastánců návrhu, mezi kterými je například bezpartijní senátor Ivo Valenta, je Česko jednou z mála zemí EU s nulovou tolerancí k alkoholu. Půl promile je legální například v Německu. Senátor Jaroslav Malý za ČSSD vysvětlil, proč návrh podpoří.

„Já nejsem zastánce opilců, to bych si nedovolil. Nechci, aby vznikalo víc nehod cyklistů, ale myslím si, že když pojedu z lesa po 25 kilometrech volné jízdy a dám si na zpáteční cestě jedno 10 stupňové pivo, tak by mě za to policista neměl pokutovat.“

Cyklisté pod vlivem alkoholu a návykových látek podle BESIP loni zavinili téměř 650 nehod. Víc než 60 procent z nich mělo minimálně 1,5 promile v krvi. Návrhem se bude zabývat Senát v novém složení v listopadu.

autor: hbc
Spustit audio