Senátora McCaina v Kongresu uctí jako prezidenty. Trump se smutečních akcí nezúčastní

27. srpen 2018

Spojené státy uctí památku zemřelého senátora Johna McCaina mimořádnými poctami. Stejně jako v případě prezidentů Abrahama Lincolna nebo Johna F. Kennedyho bude senátorova rakev vystavena v budově Kapitolu. Dosud takto americký Kongres uctil jen třicítku osobností.

Jan Fingerland: John McCain, muž s příběhem

Senátor John McCain

Jen málo politiků dnešní éry má za sebou tak silný osobní příběh, jaký měl John McCain.

Hrdina války ve Vietnamu bude pohřben na hřbitově Námořní akademie USA v marylandském Annapolisu. Účast už přislíbili prezidenti George Bush ml. a Barrack Obama, na přání samotného McCaina se ale smutečních akcí nezúčastní současná hlava státu Donald Trump.

Dlouhodobé spory se podle deníku Washington Post promítly i do prohlášení Bílého domu k senátorově úmrtí. Při podobných příležitostech totiž často vydává oficiální prohlášení, ve které oceňuje život zesnulého. Údajně na Trumpovo přání k tomu ale teď nedošlo, přestože text byl už připravený.

Prezident místo toho upřednostnil krátkou zprávu na Twitteru, ve které vyjádřil soustrast senátorově rodině. Poté, jak uvádí britský deník Guardian, odjel na golf.

Oba politici přitom byli členy stejné Republikánské strany, lišili se ale například v pohledu na roli USA ve světě. McCain byl přesvědčený o nutnosti hájit lidská práva i americké spojence, Trump je spíš zastánce izolacionismu.

McCain také svým hlasem v Senátu zabránil zrušení Obamovy zdravotnické reformy, a tak  se postavil proti Trumpovi i vlastní straně. Odmítal i protiimigrační rétoriku Trumpovy administrativy.

Republikáni tak teď mají v Senátu jen těsnou většinu jednoho hlasu, McCainova nástupce bude vybírat guvernér jeho domovského státu Arizona. Vybraný člověk pak bude mandát obhajovat ve zvláštních volbách v roce 2020. Jedním z vážných kandidátů je i McCainova manželka Cindy, která svého muže v posledních měsících zastupovala na veřejných akcích.

autoři: Jan Burda , ert
Spustit audio

Související