Senátní volby jsou referendem o tom, jak Babiš vládne, myslí si komentátor Honzejk. Víte, jak volit?

9. říjen 2020

Druhé kolo senátních voleb se koná v pátek a sobotu 9. a 10. října. Komisaři otevřou volební místnosti v 14:00 hodin a voliči můžou hlasovat až do 22:00. Ve druhý a zároveň poslední volební den budou voličům urny k dispozici od 8:00 do 14:00.  

Podle komentátora Hospodářských novin Petra Honzejka půjde ve druhém kole senátních voleb o „stranická trička“.

Čtěte také

„Půjde o ně hodně, protože zejména voliči opozičních stran chápou senátní volby jako referendum o tom, jak Andrej Babiš (ANO) obecně zvládá politiku a teď i koronavirovou krizi,“ říká na Plusu.

Takoví voliči tak podle něj budou házet hlasy hlavně proti hnutí ANO. Honzejk proto očekává, že kandidáti vládní strany získají minimální počet mandátů, pokud vůbec nějaké.

Jak volit?

Voliči musí komisi předložit platný občanský průkaz nebo cestovní pas. Ve volební místnosti musí mít zakrytá nos a ústa. Hlasovací lístky mít při sobě nemusí, k dispozici jsou přímo ve volební místnosti.

Čtěte také

Bez prokázání totožnosti volit nemůžete. Pokud ale volič zjistí, že mu občanský průkaz propadl, může požádat o takzvanou rychloobčanku.

S rouškou je to složitější. Voliči bez zakrytých úst a nosu sice odvolit můžou, pravděpodobně jim ale hrozí pokuta – stejně jako před týdnem.

Lidé v karanténě nebo v izolaci letos mohli vůbec poprvé hlasovat z auta, a to na drive-in stanovištích. Pro druhé kolo senátních voleb se volilo ve středu. Dostupná tentokrát není možnost odevzdat hlas do mobilní urny.

Celý rozhovor Martiny Maškové a Renaty Kropáčkové najdete v audiozáznamu. Reportáž připravil redaktor Jan Nevola. 

Spustit audio

Související